Minimalism, boho-chic, vintage sau rustic – cu siguranță am auzit de aceste stiluri de design interior și le-am regăsit în numeroase locuințe în care am pășit. Deși majoritatea stilurilor s-au lovit de o fluctuație a popularității lor odată cu trecerea timpului, există o estetică ce pare că de la an la an nu numai că trece testul timpului, ci chiar câștigă și mai multă popularitate – stilul scandinav.
Ce e stilul scandinav?
Deși astăzi este atât de răspândit încât îl considerăm un simplu mod de amenajare a locuinței, stilul scandinav are o istorie nobilă, ce datează încă de la începutul secolului al XX-lea și care a avut la bază dorința de a spori confortul și totodată de a crea un spațiu mai estetic prin folosirea unor elemente și texturi naturale, reducând astfel producția în masă și îmbrățișând o modalitate etică de a mobila casele oamenilor. Stilul scandinav combină astfel minimalismul cu funcționalitatea și confortul, creând o estetică aerisită, modernă și ușor de integrat în orice tip de locuință.
Stilul scandinav – Caracteristici principale
Caracteristicile principale ale acestui stil derivă din îmbinarea funcționalului cu esteticul. Astfel, vom observa că designul scandinav este caracterizat de o cromatică neutră, materiale și texturi naturale, lumini calde, ambientale și un mobilier minimalist, toate contribuind la un spațiu aerisit.
Culori neutre
Schema de culori este probabil pilonul principal când vine vorba de amenajarea unei case în stil scandinav. Culorile sunt neutre, fiind alese controlat dintr-o paletă de alb, bej, gri sau maro; nuanțele colorate pot exista, însă trebuie integrate atent pentru a nu se afla în discordanță cu starea de calm și liniște indusă de cromatică neutră. Verdele este o culoare optimă dacă dorești să adaugi o pată de culoare, dar totodată poți opta și pentru pereți neutri și obiecte de decor sau corpuri de iluminat colorate.
Materiale naturale
Originea designului scandinav este indiciul perfect atunci când ne gândim la incorporarea materialelor naturale în acest stil de design interior. Având în vedere conexiunea cu natura pe care regiunile scandinave o au, înțelegem de ce inspirația derivă chiar din natură și putem crea aceeași atmosferă și în propriile case integrând texturi de lemn (parchet din lemn masiv, mobilier din lemn sau chiar grinzi), țesături naturale (in, ratan) și înfrumusețând decorul cu plante naturale.
Lumina
Te-ai întrebat vreodată de ce estetica scandinavă este atât de luminoasă și aerisită? Deși țările nordice sunt cunoscute pentru natura bogată, iernile spectaculoase și intimitatea caselor, există un element ce le lipsește – lumina. Având aproximativ 6 ore de lumină pe zi, lumina din case este un factor esențial în design, astfel că există multe surse de lumină (chiar și un șemineu dacă locuim la casă), iar culorile folosite pentru pereți și chiar pentru parchet sunt deseori deschise (alb, bej).
Minimalism
Minimalismul are la bază funcționalitatea, caracterul ergonomic, maximizarea spațiului și lipsa decorațiunilor excesive, lipsite de utilitate. Un astfel de design oferă practicalitate și este totodată pretabil oricărei locuințe, îndeosebi celor cu spațiu redus.
Texturi
Texturile sunt foarte importante când vorbim de o estetică minimalistă și scandinavă, întrucât aduc atmosfera hygge specifică acestui stil de design interior. Elemente precum o pătură de lână sau cașmir, o husă de pernă bogată în texturi sau chiar un covor de efect vor face diferența și îți vor ține de cald în serile geroase de iarnă.
Mobilier în linii simple
Mobilierul scandinav este unul caracterizat de minimalism, linii simple, deseori compact și multifuncțional (de exemplu, cu spații de depozitare). Nu uita că funcționalitatea primează atunci când vorbim de un design scandinav, astfel că este recomandat să te folosești de piese de mobilier cât mai practice și care pot îndeplini cât mai multe funcționalități. În ceea ce privește materialele, lemnul rămâne unul favorit, însă MDF-ul, ceramica sau mortexul sunt opțiuni la fel de bune.
Spațiu aerisit
Acesta este cel mai important aspect de care trebuie să ții cont când începi un proiect de amenajare în stil scandinav – după cum probabil ai observat, toate elementele converg către un numitor comun – spațiul aerisit. Aportul de lumină naturală alături de luminile ambientale, mobilierul minimalist, cromatica neutră și texturile alese sunt esențiale pentru a crea o încăpere fresh, spațioasă.
Mobilier în stil scandinav
Acum că te-am introdus în atmosfera scandinavă cu un context istoric și unul estetic, iată sugestiile noastre în ceea ce privește obiectele de mobilier ideale pentru locuința ta în stil scandinav!
Canapele în stil scandinav
Canapeaua este punctul central într-un living, astfel că recomandăm investiția într-o canapea de calitate bună, durabilă și cu un design atemporal. Specific stilului scandinav, recomandăm cu precădere produse precum Canapeaua Kai, Stilt sau Astin datorită caracteristicilor acestora – simplitate, minimalism, linii fine, armonizate de marginile rotunde și texturi deosebite în tonuri neutre, calde.
Fotolii în stil scandinav
Fotoliile completează armonios designul unui living, putând fi integrate și ca o completare a canapelei, dar și separat, în apropierea unei biblioteci sau a unei măsuțe de cafea. Deși culorile neutre sunt cele mai potrivite pentru un design scandinav, dacă ai optat deja pentru o astfel de paleta cromatică pentru restul mobilierului, poți alege un fotoliu într-o culoare mai îndrăzneață, precum un cărămiziu sau chiar kaki.
Măsuțe de cafea în stil scandinav
Recomandăm alegerea unei măsuțe de cafea în linii simple și cu suprafețe rotunde pentru a completa echilibrat estetica scandinavă.
Mese dining în stil scandinav
Masa de dining este esențială pentru a crea estetica perfectă când vine vorba de stilul scandinav! Orientează-te către piese cu suprafețe rotunde, materiale naturale precum lemnul și culori deschise, neutre. Designul trebuie să fie unul minimalist, simplu. Integrează câteva scaune potrivite și un corp suspendat de iluminat deasupra mesei și vei crea spațiul perfect de luat cina cu cei dragi!
Console în stil scandinav
Consolele sunt perfecte pentru stilul scandinav – sunt multifuncționale, practice, iar designul este unul simplu, liniar, făcându-le alegerea ideală pentru depozitarea cărților sau a diverselor obiecte de decor într-un living sau într-un hol! Inspiră-te din selecția noastră de produse și cu siguranță vei găsi ceva pe placul tău!
Biblioteci și etajere în stil scandinav
Minimalismul este cheia și în cazul bibliotecilor și etajerelor – orientează-te către obiecte de mobilier cu un design simplu, în culori neutre și cu dimensiuni joase pentru a nu ocupa vizual din spațiul de care dispui.
Paturi în stil scandinav
Atunci când alegi patul, optează pentru o piesă minimalistă și funcțională – un cadru într-o nuanță naturală, eventual cu elemente de lemn este opțiunea perfectă! Designul va fi unul simplu, liniar, iar pentru un plus de funcționalitate îți recomandăm să alegi un pat cu spațiu de depozitare integrat. Datorită înclinației scandinavilor pentru materiale naturale, îți recomandăm ca și lenjeria să fie din bumbac sau in, într-o paletă cromatică neutră.
Corpuri de iluminat în stil scandinav
Lumina este un factor esențial în designul scandinav, așa că hai să descoperi sugestiile noastre!
Aplice în stil scandinav
Aplicele sunt opțiunea ideală dacă vrei să îmbini funcționalitatea cu esteticul. Nu ocupă spațiu, putând fi poziționate pe mai mulți pereți, iar modelel noastre sunt foarte diverse, pretându-se atât în living, dormitoare, cât și în bucătării sau pe hol.
Lampadare în stil scandinav
Creând o atmosferă aparte, lampadarul este un corp de iluminat care aproape că poate fi considerat o decorațiune în sine. Lumina ambientală contribuie la senzația hygge specifică locuințelor scandinave, iar noi avem opțiunea perfectă pentru tine – Lampadarul Nivel. O piesă deosebită din lemn masiv, acest lampadar poate fi integrat în colțul unei încăperi sau chiar la marginea unui fotoliu, servind astfel ca loc perfect de citit.
Corpuri suspendate în stil scandinav
Atunci când alegi corpuri suspendate, acordă o atenție sporită zonei unde vrei să le poziționezi – astfel, vei știi pentru ce estetică să optezi. În ceea ce privește designul, orientează-te către designuri cât mai simple, liniare.
Veioze în stil scandinav
Pretabile atât pentru noptiere, cât și ca obiect de decor în interiorul unei biblioteci, veioza poate fi o piesă deosebită și totodată practică. Pentru a menține estetica, orientează-te către texturi mate, forme rotunjite și culori neutre.
Decorațiuni în stil scandinav
Chiar dacă minimalismul este specific stilului scandinav, decorațiunile nu trebuie să lipsească cu desăvârșire!
Covoare în stil scandinav
Cu siguranță elementul favorit în materie de decor este covorul – rotund, dreptunghiular, mic, mare, în culori neutre sau servind ca un accent de culoare, covorul aduce un sentiment de căldură și confort în orice casă. Investește într-o astfel de piesă și va fi cu siguranță punctul central al designului tău!
Perne și pături în stil scandinav
Mohair, lână, cașmir, bumbac – acum este momentul să te joci cu toate aceste texturi și să îți alegi pătura preferată care să-ți țină de cald seara, când te uiți la film sau pe care să se tolăneasca pisica ta (și care cu siguranța va toarce îndelungat!). Texturile naturale sunt elemente-cheie în designul scandinav, așa că folosește-te de pături și perne decorative pentru a transforma livingul și dormitorul tău în niște încăperi primitoare, cozy.
Vaze în stil scandinav
Vazele nu trebuie să lipsească din nicio casă, fiind practice și totodată extrem de estetice. Pentru o estetică scandinava, optează pentru materiale precum lut, piatră.
Plante
Plantele sunt elementul ideal de natură care completează designul minimalist și simplist al unui interior scandinav. Alege plante cu forme simple, care sunt ușor de întreținut (de exemplu, suculente, bambus sau copaci stabilizați) pe care le poți pune într-un ghiveci de piatră sau lut.
Întrebări frecvente privind stilul scandinav
Iată răspunsurile noastră la câteva dintre cele mai frecvente întrebări cu privire la stilul scandinav!
Ce tip de mobilier este caracteristic stilului scandinav?
Mobilierul ideal pentru un design interior scandinav este unul minimalist, multifuncțional și din materiale naturale, precum lemnul. Simplitatea este definitorie pentru mobilierul scandinav, astfel că de cele mai multe ori vom opta pentru o piesă liniară, cu suprafețe netede.
Cum pot adăuga texturi într-un design scandinav fără a încărca spațiul?
Este esențial să nu încărcăm spațiul dacă dorim o estetică scandinavă, însă totodată este firesc să ne dorim personalizarea spațiului. Adăugarea unor texturi este opțiunea ideală în acest caz – putem integra perne și pături decorative pe canapeaua din living, obiecte de decor din ratan sau un covor de efect.
Ce tipuri de lumini sunt potrivite pentru o amenajare scandinavă?
Lumina naturală este cea mai importantă într-o amenajare scandinavă, însă ne putem folosi de artificii pentru a contura și mai bine această estetică. Recomandarea noastră este să optezi pentru corpuri cu un design simplu, liniar și din materiale naturale cu texturi mate.
Ce accesorii sunt recomandate pentru un stil scandinav autentic?
Accesoriile nu sunt atât de abundente în stilul scandinav precum în alte stiluri de design interior, totuși ele nu lipsesc cu desăvârșire. Elemente precum plante decorative, vaze, țesături naturale și corpuri de iluminat deosebite se pot încadra perfect într-un cadru scandinav.
Este stilul scandinav potrivit pentru spații mici?
Cu siguranță da! Stilul scandinav este pretabil indiferent de dimensiunile locuinței tale, însă cu atât mai mult dacă vorbim de un spațiu mic! Minimalismul, funcționalitatea și cromatica neutră măresc vizual orice spațiu, făcând astfel acest stil potrivit unui apartament mic.