Culori Living – +80 poze care să te ajute în alegerea culorilor pentru living

Îți dorești un living cu o cromatică neutră, potrivită unui stil scandinav, minimalist, sau vrei să-ți oglindești personalitatea colorată prin alegeri îndrăznețe atunci când îți amenajezi livingul? Această încăpere este sufletul locuinței tale, astfel că fiecare alegere când vine vorba de crearea esteticii ei trebuie făcută cu multă atenție. Noi îți venim în ajutor cu o serie de sugestii și idei care să-ți transforme livingul într-un spațiu în armonie cu personalitatea ta și a familiei tale!

Cum influențează culorile din living starea de spirit și energia

Pablo Picasso obișnuia să spună „Culorile, ca și trăsăturile, urmăresc schimbările emoțiilor“. Așadar trebuie să acordăm o atenție sporită alegerii culorilor când vine vorba de living, încăperea în care petrecem cel mai mult timp și care oglidește personalitatea noastră cel mai mult. 

Combinații de culori pentru living în funcție de dimensiune

Alegerea lavabilei este primul pas când vine vorba de proiectul de amenajare a livingului, dar și cel mai important. Cromatica pe care o vei alege va da tonul întregului design ulterior, atât în ceea ce privește alegerea mobilierului, cât și a stilului adoptat. Trebuie așadar să ții cont de câteva principii care te pot ajuta să alegi paleta cromatică ideală pentru a avea un design armonios, modern și potrivit esteticii adoptate în restul locuinței.

Cum alegem culorile pentru un living mic

Dacă vorbim de un living mic, trebuie să punem accentul pe minimalism și să evităm să încărcăm vizual spațiul. Orientează-te către o paletă cromatică neutră, cu nuanțe de bej, nude și alb care vor da senzația unei încăperi spațioase, aerisite. Aceste culori sunt potrivite unui stil minimalism, scandinav sau modern, fiind foarte ușor să integrezi un mobilier potrivit. 

Dacă ai un living mic dar îți dorești totuși un accent de culoare, poți vopsi un perete într-o culoare mai îndrăzneață sau poți integra chiar un tapet.

Ce culori alegem pentru un living mare

Când vine vorba despre un spațiu mai generos însă, opțiunile sunt multiple – în acest caz poți alege chiar și o culoare mai îndrăzneață sau mai închisă atât timp cât aportul de lumină naturală este suficient cât să nu închidă prea mult încăperea. Alegând astfel de culori pentru pereți precum verdele, albastru, vișiniul sau chiar maroul, poți adopta o estetică vintage, rustică sau eclectică. Pentru un design modern și îndrăzneț, poți opta inclusiv pentru negru! Pentru a armoniza însă vizual camera, alege un mobilier deschis la culoare sau integrează elemente de decor în culori complementare.

Combinații de culori pentru pereții din living

Probabil ai multe culori în cap care îți plac și totuși nu știi să le combini. Noi îți venim în ajutor cu o serie de sugestii și fotografii prin care îți recomandăm combinațiile ideale atunci când vine vorba despre culoarea pereților tăi!

 

Living în nuanțe neutre – Earth tones

O cameră de zi vopsită în nuanțe neutre nu poate da greș indiferent despre ce stil vorbim. Fie că ți-ai amenajat locuința într-un stil scandinav, modern, romantic, minimalist, eclectic sau chiar vintage, culorile neutre sunt alegerea ideală întrucât atrag atenția tocmai asupra mobilierului și a obiectelor de decor integrate în încăpere. Poți așadar să optezi pentru un mobilier mai extravagant sau poți păstra neutralitatea cromatică și estetică și să integrezi un mobilier simplu, din lemn, care se va armoniza perfect cu paleta cromatică.

Living în nuanțe de gri

Nuanțele de gri sunt alegerea perfectă pentru o cameră de zi modernă. Se creează astfel senzația unui spațiu mare și luminos, iar dacă beneficiezi și de lumină naturală, atmosfera va fi una extrem de relaxantă. Datorită versatilității sale și a avantajelor stilistice, griul este alegerea ideală și dacă vorbim de un living mic, de apartament.

Albastru vibrant și roz pentru living

Dacă te îndrepți către o alegere mai îndrăzneață, combinația între albastru vibrant și roz este ideală pentru tine! Aceste două culori se completează perfect reciproc și oferă un aer dramatic, dar totodată un efect stilistic ieșit din comun. Dacă ai un living generos, poți opta pentru o lavabilă mai închisă (de exemplu, un albastru regal, chiar indigo) și o canapea roz prăfuit. În cazul unui living mai mic, recomandăm vopsirea pereților în roz pal și inserția unor piese de mobilier (precum o masuță de cafea, fotolii sau o canapea) albastre pentru crearea acestui contrast unic. 

Portocaliu și albastru în living

Această schemă cromatică este întru totul deosebită și creează o perspectivă vizuală aproape tropicală, am putea zice. Aspectul plăcut dintre aceste două culori este dat întocmai de complementaritatea dintre cele două culori. Albastrul este o nuanță recomandată pentru pereții camerelor în care ne petrecem mult timp, de aceea sugerăm să optezi pentru o lavabilă albastră și un mobilier de accent (de exemplu, o canapea) în nuanțe portocalii.

Galben și violet/albastru pentru living

Această combinație îndrăzneață se pretează în mod deosebit livingurilor eclectice și celor vintage, însă cu puțină imaginație o poți integra în orice living, indiferent de stil. Cu toate acestea, trebuie să fii atent la nuanțele alese – optează pentru un galben luminos, strident în combinație cu un violet/albastru mai pal, cu inclinație spre gri.

Living în nuanțe alb/negru

Un living în nuanțe de alb și negru denotă îndrăzneală, modernitate și minimalism. O estetică monocromă duce întotdeauna cu gândul la futurism și eleganță, iar accentul este pus tocmai pe jocul dintre aceste două nuanțe. Deși spectaculoasă această combinație, trebuie să fii atent la câteva aspecte practice – un astfel de living este greu de întreținut fiind mai pretențios, astfel că nu recomandăm alegerea acestor nuanțe pentru cei cu familie numeroasă, în special cu copii mici. De asemenea, dacă optezi pentru lavabilă neagră sau un mobilier somptuos negru, asigură-te că ai suficientă lumină.

Cum integrezi roșul în living

Poate ți se pare imposibil să integrezi roșul în camera de zi, însă acest accent de culoare va da un aspect inedit și modern livingului tău. Optează pentru o cromatică preponderent neutră și accentuează vizual spațiul printr-o canapea roșie sau un perete de accent în această culoare. Optează însă pentru o nuanță de roșu desaturată, cu mult gri în ea, dacă vrei să obții o amenajare lejeră sau o nuanță burgundy pentru o atmosferă aristocratică

Idei de culori pentru parchetul din living

Parchetul în culori deschise este o alegere neutră, potrivită oricărei estetici, în timp ce o culoare mai închisă denotă o eleganță aparte și o estetică deosebită. 

Alegerea culorilor pentru materialele textile din living

Culorile pentru materialele textile din living sunt la fel de importante atunci când ne amenajăm livingul. În funcție de estetica pe care dorim să o aibă camera de zi, putem opta pentru culori îndrăznețe, puternice sau pentru textile în nuanțe neutre, care să mențină un design minimalist și cuminte. Întotdeauna trebuie să luăm în calcul faptul că atât culoarea canapelei cât și a draperiilor va schimba considerabil atmosfera livingului, deoarece sunt două piese dominante din punct de vedere al volumului în spațiu.

 

Cum alegem culoarea canapelei din living 

Canapeaua este întotdeauna punctul central al livingului, de aceea trebuie să o alegem cu mare grijă atât din punctul de vedere al materialului, cât și al culorii. Dacă îți dorești o atmosferă caldă și o paletă cromatică neutră, poți opta pentru o canapea în nuanțe nude, precum bej, maro, gri sau crem. Pentru un design mai modern, poți opta chiar pentru o canapea albă sau neagră, iar dacă îți dorești un living elegant, optează pentru culori mai închise.

Cum alegem culoarea perdelelor și draperiilor din living 

Perdelele și draperiile aduc un plus de intimitate camerei de zi, de aceea cromatica trebuie aleasă cu grijă. În cazul acestora, este esențial să armonizăm nuanțele alese cu cele care completează întreaga încăpere. În cazul unui living mic, optează pentru nuanțe deschise, neutre atât în cazul perdelelor, cât și a draperiilor (de exemplu, o perdea transparentă, albă și draperii opace în nuanțe de gri deschis, bej sau crem). Dacă spațiul îți permite însă și nu există riscul de a micșora vizual camera, poți opta pentru niște draperii în culori mai îndrăznețe, acestea fiind deosebit de elegante. Astfel, nuanțele de verde, albastru închis, violet sau chiar draperiile cu imprimeuri vor personaliza camera de zi și vor contribui la crearea unei atmosfere intime.

Cum alegem culoarea covorului din living 

Obiectele decorative nu trebuie să lipsească din livingul tău, iar covorul este un element esențial pe care îl putem introduce pentru a oferi un accent de culoare și în același timp, un plus de confort. Poziționează-l într-un loc care să delimiteze o zonă de activitate (de exemplu, în zona de dining sau sub masuța de cafea, în apropierea canapelei). Dacă spațiul este unul redus, evită culorile puternice, îndrăznețe. Poți opta inclusiv pentru covoare cu imprimeuri geometrice, florale sau eclectice în funcție de designul adoptat. Dacă alegem să îl integrăm în zona canapelei pentru un plus de confort, nuanța covorului este bine sa fie un pic mai închisă decât cea a canapelei pentru a așeza mai bine în spațiu întreaga compoziție.

Idei de culori pentru mobila din living

Mobilierul ales este cel care definește designul pentru livingul tău. Astfel, dacă îți dorești un stil vintage, romantic, optează pentru un mobilier alb, cu inserții florale; dacă vrei să adopți mai degrabă un stil minimalist sau modern, alege un mobilier simplu, liniar în nuanțe neutre sau monocrome, iar dacă te atrage designul scandinav, optează pentru un mobilier de lemn, simplu, într-o cromatică deschisă. 

Alegerea culorilor mobilei din living în funcție de nuanța pereților

Dacă nuanța pereților tăi este una stridentă, colorată, recomandăm mobilierul în culori neutre precum bej, crem sau chiar alb. Astfel eviți o supraaglomerare estetică și o micșorare vizuală a spațiului. La polul opus, dacă pereții sunt vopsiți în culori deschise, neutre, poți opta pentru culori mai închise pentru mobilier, precum un lemn masiv închis la culoare sau nuanțe de bleumarin, vișiniu. Dacă optezi pentru mobilier negru, asigură-te că pereții sunt în nuanțe de alb sau gri deschis și ai un aport suficient de lumină naturală în încăpere.

Alegerea culorilor mobilei din living în funcție de stilul de amenajare 

Stilul de amenajare este deosebit de elocvent atunci când vorbim de culoarea mobilei. Dacă ne dorim o armonie în locuința noastră, trebuie să respectăm câteva principii estetice – pentru un design scandinav, optează pentru mobilier în nuanțe neutre (precum un lemn deschis la culoare) în combinație cu alb. Stilul industrial se deosebește prin mobilier de lemn, cu finisaje metalice sau de cupru, stilul minimalist este caracterizat de un mobilier simplu, în nuanțe de alb, bej sau negru, iar stilurile rustic și vintage abordează mobilier din lemn cu picturi tradiționale sau lemn vopsit în nuante precum verde. Nu uita să iei în calcul atunci când alegi culoarea mobilierului și de finisajul acestuia – mat sau lucios, fiindca va influența destul de mult percepția generală a culorilor și atmosfera finală.

Culorile decorațiunilor din living 

Decoratiunile sunt indispensabile în livingul tău dacă vrei să-i oferi o personalitate aparte. Fie că integrezi plante decorative, oglinzi, tablouri, vaze sau obiecte decorative de orice alt tip, acestea personalizează încăperea și oglindesc stilul tău și al familiei tale. În ceea ce privește cromatica, îndreaptă-te către nuanțe care sunt similare celor ce se regăsesc în finisajele mobilierului sau în punctele de interes cu diverse accente (de exemplu, un obiect de mobilier mai strident, draperii sau poate chiar un tapet). 

Culori calde pentru decorațiunile din living

Culorile calde sunt mereu o alegere bună atunci când ne amenajăm livingul, întrucât o atmosferă caldă și intimă este susținută de o astfel de cromatică. Perne decorative, statuete, corpuri de iluminat deosebite și vaze cu modele ieșite din comun – toate aceste obiecte în nuanțe calde pot personaliza camera de zi și o pot transforma într-o oază de relaxare chiar în inima casei tale! 

Culori reci pentru decorațiunile din living

Decoratiunile în culori reci pot da un aer jovial încăperii – jonglează cu nuanțe de albastru, turcoaz, verde și violet pentru un living jucăuș, luminos. Această cromatică a obiectelor de decor este îndeosebi potrivită atunci când livingul este monocrom sau în nuanțe neutre.

Culori pastelate pentru decorațiunile din living

Culorile pastelate dau o notă de rafinament și eleganță livingului tău, fiind potrivite în mod deosebit unei camere de zi elegante, shabby chic sau romantice. Poți decora canapeaua și fotoliile cu perne în nuanțe precum roz pudrat, iar pe masa de cafea poți integra elemente în texturi fine sau accesorii de sticlă.

Culori neutre pentru decorațiunile din living 

Culorile neutre sunt potrivite mai ales stilului scandinav. Această paletă cromatică inspiră căldură, senzația de aerisire și de spațiu și păstrează totodată aspectul minimalist, funcțional potrivit unui astfel de design. Astfel de obiecte de design sunt vazele din lut sau ceramică, lumânările parfumate, corpurile de iluminat deosebite și plantele decorative în ghivece în nuanțe pământii.

Alb/negru pentru decorațiunile din living 

Estetica modernă și cea industrială sunt caracterizate de cromatică monocromă – alege obiecte de decor în alb și negru precum vaze, sculpturi sau un covor de efect.

Pasiune, entuziasm și multă experiență. Acestea sunt principalele noastre atuuri. Suntem o echipă de tineri arhitecți de interior cu o vastă experiență, care investesc pasiune, timp și creativitate în orice are legătură cu designul de interior. Adorăm provocările și iubim poveștile spuse prin proiecte ambițioase de design interior.

Ne-am creat o misiune din a-ți îmbunătăți semnificativ viața prin produse de mobilier, iluminat, finisaje și decorațiuni cu un design original, care să îți ofere starea de bine pe care o cauți acasă. Acea senzația de liniște, de confort și siguranță pe care ți-o oferă un spațiu amenajat la rang de artă.

Odată pătruns în lumea Iconist, ”acasă” va căpăta un alt sens!