Amenajare bucătărie – +40 imagini care să te inspire în designul bucătăriei

Amenajarea bucătăriei este de cele mai multe ori proiectul de suflet atunci când ne amenajăm locuința sau o renovăm. Fie că locuim la casă sau la apartament, această încăpere este deseori o cameră centrală în locuințele noastre – este locul unde creăm amintiri alături de cei dragi, unde învățăm să gătim alături de mamele noastre sau unde pregătim mese pentru familia noastră. Așadar, estetica bucătăriei trebuie să reflecte personalitatea noastră și să fie amenajată într-un mod eficient și facil.

Amenajare bucătărie în funcție de tipul locuinței

În funcție de tipul de locuință, sunt câteva reguli pe care trebuie să le respectăm în proiectul de amenajare.

Amenajare bucătărie la casă

O bucătărie la casă îți permite mult spațiu de desfășurare atunci când vine vorba de punerea în aplicare a ideilor tale. Poți opta pentru un mobilier mai masiv, cu multiple spații de depozitare, iar amplasarea acestuia poate fi făcută după bunul plac având în vedere că dimensiunile încăperii sunt mai generoase. Totodată, poți amenaja spațiul de dining chiar în bucătărie.

Amenajare bucătărie la apartament

În cazul unei bucătării la apartament, spațiul este deseori puțin mai restrâns, însă acest lucru nu trebuie să fie un impediment în crearea bucătăriei ideale! Tot ce trebuie să faci este să prioritizezi funcționalitatea și ergonomia și să te orientezi către un mobilier cu multiple spații de depozitare.

Amenajare bucătărie în funcție de dimensiunile locuinței

După cum spuneam, o bucătărie poate fi un spațiu estetic și plăcut indiferent de dimensiunile sale. Cu toate acestea, trebuie să iei în calcul câteva aspecte pragmatice în funcție de spațiul de care dispui.

Bucătărie mică și foarte mică

Pentru o bucătărie mică sau foarte mică, cel mai important aspect este maximizarea spațiului. Orientează-te așadar către un design minimalist și un mobilier care să reprezinte strictul necesar, cu electrocasnicele incorporate și care să îndeplinească eventual mai multe funcții. Dacă spațiul din restul locuinței îți permite, noi recomandăm mutarea mesei și a scaunelor în altă cameră care să fie transformată într-o zonă de dining. 

Bucătărie mare și foarte mare

O bucătărie mare este foarte permisivă atât în ceea ce privește aspectele funcționale, cât și cele de design. Cu toate acestea, este important să ai o schiță a bucătăriei înainte de a începe amenajarea ei, întrucât un spațiu foarte mare poate să ajungă cu ușurință să fie dezorganizat dacă nu este gândită cu atenție împărțirea spațiului. Poți opta pentru orice mobilier și orice tip de design dorești, însă nu uita să creezi câteva zone funcționale – de exemplu, zona de gătit, un colțișor pentru prepararea cafelei, spațiul de luat masa și un loc pentru depozitarea celor necesare. De asemenea, asigură-te că vei avea un flux eficient asemenea unui triunghi de lucru, între frigider-chiuvetă-plită

Amenajare bucătărie în funcție de spațiul disponibil

În funcție de spațiul disponibil, sunt câteva reguli de bază pe care trebuie să le iei în calcul.

Cum amenajăm o bucătărie îngustă

O bucătărie îngustă vine cu ceva mai multe provocări, întrucât trebuie amenajată cu mare grijă pentru a nu aglomera vizual spațiul. Noi recomandăm montarea unor dulapuri pe înălțimea peretelui și integrarea electrocasnicelor în mobilierul de bucătărie. Din punct de vedere cromatic, nuanțele deschise sunt alegerea optimă pentru un spațiu restrâns.

Cum amenajăm o bucătărie spațioasă

În cazul unei bucătării mai spațioase, opțiunile sunt mai generoase, însă este în continuare foarte important să menții o structură în planul de amenajare pentru a nu avea un spațiu dezorganizat. Împarte bucătăria pe zone funcționale (de exemplu, spațiul de gătit, de luat masa) și optează pentru o estetică în armonie cu restul locuinței. Din punct de vedere cromatic, datorită spațiului, nu există la fel de multe restricții, astfel că poți opta și pentru culori mai închise sau mai îndrăznețe.

Amenajare bucătărie în funcție de forma încăperii

Iată câteva sugestii de amenajare a bucătăriei în funcție de forma acesteia.

Amenajare bucătărie dreptunghiulară

Bucătăria dreptunghiulară poate fi foarte permisivă dacă este spațioasă, însă pot apărea și provocări în cazul în care vorbim de o bucătărie de dimensiuni reduse și îngustă. Dacă spațiul îți permite, noi recomandăm amplasarea unei insule în centru care poate servi drept loc de luat masa, dar și de lucru sau socializare. În cazul unei bucătării mici, restrânse, recomandările precedente rămân valabile.

Amenajare bucătărie pătrată

Eficentizează la maximum bucătăria ta pătrată alegând un mod funcțional și practic de amplasare a mobilierului – de exemplu, o bucătărie în L, unde poți integra o insulă în centru sau o bucătărie în formă de U pentru un design armonios și fluid. Optează pentru lumină naturală cât mai multă dacă poziționarea încăperii îți permite și folosește blocuri de culoare pentru demarcarea zonelor.

Amenajare bucătărie pătrată

Eficentizează la maximum bucătăria ta pătrată alegând un mod funcțional și practic de amplasare a mobilierului – de exemplu, o bucătărie în L, unde poți integra o insulă în centru sau o bucătărie în formă de U pentru un design armonios și fluid. Optează pentru lumină naturală cât mai multă dacă poziționarea încăperii îți permite și folosește blocuri de culoare pentru demarcarea zonelor.

Amenajare bucătărie în stil modern

Stilul modern se caracterizează prin simplitate, funcționalitate și liniaritate. Cromatica este de cele mai multe ori una temperată, în nuante de nude, gri, alb sau chiar negru, iar mobilierul are linii fine, drepte. Tehnologia se îmbină cu esteticul în bucătăria modernă, astfel că electrocasnicele vor fi (pe cât posibil) incorporate. Corpurile de iluminat se remarcă prin aspectul modern și materialele de înaltă calitate. 

Amenajare bucătărie în stil rustic

Stilul rustic în bucătărie ne duce cu gândul la prăjiturile pe care le pregătea bunica în copilărie și la grișul cu lapte pe care ni-l făcea mama în serile friguroase. Dacă ești o fire nostalgică sau pur și simplu vrei să îți însuflețești bucătăria, stilul rustic este cu siguranță opțiunea ideală. Orientează-te către un mobilier din lemn, culori calde și țesături în culori cât mai stridente. 

Amenajare bucătărie în stil clasic

Stilul rustic în bucătărie ne duce cu gândul la prăjiturile pe care le pregătea bunica în copilărie și la grișul cu lapte pe care ni-l făcea mama în serile friguroase. Dacă ești o fire nostalgică sau pur și simplu vrei să îți însuflețești bucătăria, stilul rustic este cu siguranță opțiunea ideală. Orientează-te către un mobilier din lemn, culori calde și țesături în culori cât mai stridente. 

Amenajare bucătărie în stil minimalist

Stilul minimalist este îndeosebi pretabil pentru bucătăriile mici, înguste sau chiar open space. Concentrându-se pe funcționalitate, mobilierul este unul simplu atât din punctul de vedere al designului cât și al cromaticii. Evită accesoriile decorative pe cât posibil și orientează-te către corpuri cu spații de depozitare pentru a nu a avea obiecte la vedere.

Amenajare bucătărie în stil vintage

Evocând nostalgie, căldură și un aer primitor, stilul vintage se aseamănă cu stilul rustic – mobilierul este unul de lemn, iar cromatica este puțin mai diversă decât în cazul stilului modern sau minimalist. În plus, incorporarea elementelor precum faianța lucioasă în culori închise și folosirea culorilor precum verde, bleu, gri sau bej oferă un aer vintage bucătăriei tale și te transpune în atmosfera secolului XX.

Amenajare bucătărie în stil romantic 

Mobila de bucătărie pretabilă pentru un stil romantic se aseamănă bucătăriei clasice sau chiar moderne, diferența făcând-o paleta cromatică și accesoriile decorative. Joacă-te cu nuanțe de vernil, roz pal, bleu sau chiar galben și înfrumusețează spațiul cu decorațiuni romantice, deosebite și cu multe țesături. Buchetul de flori proaspete din vază nu trebuie să lipsească,

Amenajare bucătărie în funcție de tipul său

În funcție de tipul de bucătărie de care dispui, trebuie să ții cont de anumite particularități.

Amenajare bucătărie open space 

Dacă ai o bucătărie open space, investește într-un sistem de ventilație eficient și de calitate pentru a minimiza pe cât posibil răspândirea mirosurilor în restul casei. De asemenea, pentru a delimita cele două camere, poți integra o insulă. Având în vedere îmbinarea între cele două încăperi, acordă o atenție sporită armoniei dintre stiluri și asigură-te că estetica bucătăriei este potrivită cu cea a livingului.

Amenajare bucătărie închisă

Bucătăria închisă are ceva mai puține restricții atunci când vine vorba de design, însă este recomandat să păstrezi o estetică similară cu cea adoptată în restul locuinței. În funcție de forma acesteia și de spațiul de care dispui, poți crea un spațiu funcțional și confortabil.

Amenajare bucătărie în funcție de cromatică

În funcție de stilul adoptat, dar și de dimensiunile bucătăriei, iată sugestiile noastre în ceea ce privește cromatica.

Alb

Albul este deosebit de potrivit indiferent de bucătăria pe care o avem la dispoziție, însă recomandăm această cromatică îndeosebi pentru bucătăriile mici, înguste și cu un design minimalist, datorită senzației de spațiu pe care o oferă. Dacă dorim să creăm și mai multă spațialitate putem opta pentru finisaje lucioase.

Gri metalizat 

Pentru o bucătărie modernă, cu un design contemporan, fie că vorbim de o bucătărie open space sau de una închisă, griul metalizat este opțiunea ideală – acesta inspiră eleganță, modernitate și simplitate. Poți opta pentru combinații contrastante între suprafețe gri cromate și suprafețe de crem mat, iar efectul este unul cu totul spectaculos.

Negru 

Deși la prima vedere nu este o opțiune foarte des întâlnită, bucătăria neagră are o eleganță aparte și este pretabilă în special unui stil modern sau industrial. Pentru a nu întuneca prea mult vizual, orientează-te către o podea deschisă la culoare.

Culori vii 

Poate ai adoptat un stil eclectic în restul locuinței tale sau poate pur și simplu îți dorești o estetică mai jovială. Nu te speria de culoriile vibrante în bucătărie – acestea vor da o personalitate aparte spațiului tău, fie că alegi să le integrezi în mobilier sau alegând un tapet îndrăzneț.

Maro 

O bucătărie maro poate fi rustică, dar poate fi și clasică, modernă, dacă este îmbinată cu finisaje metalice și cu electrocasnice moderne. Cromatica este una deosebit de potrivită pentru bucătărie, îndemnând la gătit, savurat cafea și petrecut timp cu familia.

Amenajare bucătărie în funcție de finisaje

În funcție de stilul adoptat, finisajele diferă pentru a crea estetica dorită.

Faianță și gresie 

Faianța și gresia sunt finisajele care au fost de-a lungul timpului favoritele în ceea ce privește bucătăriile. Având o durată de viață lungă și fiind totodată estetice și ușor de curățat, acestea sunt de cele mai multe ori alese pentru rezistența lor la fluctuațiile de temperatură și de umiditate la care sunt supuse de obicei materialele din bucătărie. Fiind o alegere atemporală cu care nu poți da greș, ele sunt în continuare o opțiune eficientă.

https://unsplash.com/photos/brown-wooden-cabinet-near-brown-wooden-cabinet-4jxGry4pXtc

Lemn

Pretabil îndeosebi stilurilor rustic și al celui vintage, lemnul este o alegere ideală pentru a crea senzația de confort și căldură. Alege un lemn de înaltă calitate și rezistent la umiditate, iar bucătăria ta va arăta ca într-o poveste! Dacă vei opta pentru ca blatul să fie din lemn, fie lamelar, fie masiv ia în calcul că acesta trebuie periodic uleiat  și tratat, însă cu siguranță aduce o notă caldă chiar și într-o bucătărie minimalista. 

Amenajare bucătărie cu adiții suplimentare

Iată câteva adiții suplimentare care îți pot transforma instant bucătăria!

Bar

Un bar într-o bucătărie va schimba cu totul estetica acesteia. Fie că ai o bucătărie rustică sau una modernă, barul va da o nota aparte. În plus, acesta este multifuncțional! Seara îl poți folosi ca spațiu de preparat băuturile preferate prietenilor tăi, iar dimineața îl poți transforma într-un loc de savurat cafeaua de specialitate făcută chiar la tine acasă!

Insulă

Amplasarea unei insule în mijlocul bucătăriei este o soluție ideală dacă ai o bucătărie open space sau pur și simplu o încăpere foarte spațioasă. Te poți bucura astfel de un spațiu unde să îți prepari mâncarea, dar și să iei masa alături de cei drag

Întrebări frecvente privind amenajarea bucătăriei

Iată câteva întrebări frecvente privind amenajarea bucătăriei – și răspunsurile noastre, desigur.

Cum integrez electrocasnicele în mobilierul de bucătărie pentru un aspect unitar? 

Pentru un aspect unitar, noi recomandăm întotdeauna optarea pentru electrocasnice încorporate în mobilier. Astfel, designul va fi unul armonios, elegant și cursiv. Dacă totuși acest lucru nu prezintă o opțiune pentru tine, orientează-te către o bucătărie modernă, simplă, care să se potrivească din punct de vedere estetic cu electrocasnicele.

Cum pot să organizez eficient spațiile de depozitare din bucătărie? 

Asigură-te că nu ai mai multe obiecte decât folosești în mod real și dispune-le în funcție de frecvența cu care le folosești. Optează pentru mobilier cu spații de depozitare și asigură-te că le pozitionezi de o așa manieră încât să îți fie la îndemână – de exemplu, tacâmurile în apropierea chiuvetei, ustensilele pentru gătit lângă plită, etc.

Ce materiale sunt cele mai potrivite pentru blatul de bucătărie? 

În funcție de stilul abordat, poți opta pentru diverse materiale pentru blatul de bucătărie – lemn, piatră, compozit, etc. În cazul în care optezi pentru lemn, recomandăm să te orientezi către un lemn de calitate superioară și pe care să îl tratezi constant cu materiale care îi ridică rezistența la umiditate.

Cum pot să integrez o zonă de luat masa într-o bucătărie mică? 

Masa de bar este alegerea ideală pentru o bucătărie mică (poate fi chiar si pliabilă). Astfel, ai un spațiu destinat zonei de luat masa, dar care nu ocupă spațiu și poate fi oricând transformat.

Pasiune, entuziasm și multă experiență. Acestea sunt principalele noastre atuuri. Suntem o echipă de tineri arhitecți de interior cu o vastă experiență, care investesc pasiune, timp și creativitate în orice are legătură cu designul de interior. Adorăm provocările și iubim poveștile spuse prin proiecte ambițioase de design interior.

Ne-am creat o misiune din a-ți îmbunătăți semnificativ viața prin produse de mobilier, iluminat, finisaje și decorațiuni cu un design original, care să îți ofere starea de bine pe care o cauți acasă. Acea senzația de liniște, de confort și siguranță pe care ți-o oferă un spațiu amenajat la rang de artă.

Odată pătruns în lumea Iconist, ”acasă” va căpăta un alt sens!