Vara este sezonul perfect pentru reamenajări sau pentru punerea în practică a proiectelor de design interior pe care le amâni pe parcursul anului. De aceea îți venim în ajutor cu un articol destinat amenajării mansardei tale, fie că ai la dispoziție un spațiu mic sau unul generos și indiferent de destinația pe care vrei să i-o oferi.
Ce trebuie sa verifici înainte să începi proiectul de amenajare a mansardei
Fiind vorba de un spațiu expus suplimentar unor factori (precum temperaturile ridicate sau cele foarte scăzute), dar și de un spațiu care poate fi per total un pic mai pretențios, trebuie să iei în calcul mai multe aspecte de ordin pragmatic înainte să începi proiectul de amenajare a acesteia. De exemplu, asigură-te că podeaua este suficient de rezistentă, mai ales dacă plănuiești să integrezi și mobilă și să te folosești de mansardă ca de orice altă încăpere.
Un alt aspect esențial când vine vorba de mansardă este termoizolarea acoperișului – astfel vă veți asigura un confort termic pe parcursul anului, indiferent de sezon. Pentru asigurarea confortului termic, asigură-te totodată că există o soluție de încălzire pe timpul iernii.
Nu în ultimul rând, acordați o atenție sporită și posibilității de extindere a țevilor de apă și gaz (mai ales dacă mansarda dumneavoastră va avea o baie și/sau o bucătărie) și posibilității montării unor prize. Pentru o atmosferă plăcuta și aerisită, optați pentru ferestre cât mai mari (fie în pereți sau în plafon) pentru a beneficia de cât mai multă lumină naturală.
Amenajare mansarda în pod existent
Dacă locuința ta are deja un pod existent, maximizează spațiul în funcție de nevoile tale – poți amenaja o mansardă care să fie folosită pe post de spațiu de depozitare, dar poate înlocui și o încăpere: birou, camera copiilor, camera de sport sau un dormitor de oaspeți.
Amenajare mansardă în funcție de dimensiune
Fie că dispui de o mansardă generoasă sau din contră, de una de dimensiuni reduse, noi suntem aici să te ajutăm cu opțiuni cât mai diverse care te pot ajuta să te folosești într-un mod practic de spațiul pe care îl ai la dispoziție.
Amenajare mansardă mică si joasă
În cazul unei mansarde mici, spațiul te limitează exclusiv la integrarea mobilierului necesar – nu încărca spațiul cu piese decorative excesive, care ocupă spațiul inutil și limitează-te la piesele strict esentiale în funcție de funcționalitatea pe care vrei să o aibă mansarda da. De exemplu, dacă vrei sa îți amenajezi biroul în acest spațiu, alege un birou ergonomic, pe care să îl amplasezi cât mai aproape de sursa naturală de lumină, o bibliotecă în apropiere și un fotoliu.
Amenajare mansardă mare
Având mai mult spațiu la dispoziție, poți amenaja orice încăpere aici. De exemplu, poti amenaja livingul, camera copiilor sau chiar o încăpere cu mai multe funcționalități – o zona de dining separată de o bucătărie funcțională.
Amenajare mansardă îngustă
O mansardă îngustă e destul de limitativă având în vedere spațiul restrâns și forma acestuia. Cu toate acestea, este ideală pentru amenajarea unui spațiu de depozitare.
Amenajare mansardă în funcție de utilizare
Atunci când începi un proiect de amenajare sunt mai multe lucruri care trebuie luate în considerare. Cu toate acestea, cel mai important factor este utilizarea pe care vrem sa i-o dăm încăperii pe care o amenajăm.
Amenajare dormitor mansardă
Dormitorul este spațiul ideal de amenajat în mansardă – atmosfera este una unică, ambientală și deosebit de intimă, creând astfel mediul perfect pentru o astfel de încăpere. Dacă mansarda ta are deja câteva grinzi în structură îți recomandăm să le păstrezi, acestea dând o notă deosebită spațiului. Orientează-te către finisaje de lemn, parchet stratificat și o paletă cromatică în nuanțe deschise și calde.
Amenajare baie mansardă
Dacă îți dorești o baie suplimentară și totuși nu ai unde să o integrezi pe etajele inferioare, mansarda este spațiul ideal! Dacă mansarda ta este mică, creează un design minimalist, integrând un vas de toaletă, o chiuvetă și o cabină de duș, iar dacă este generoasă, cu atât mai bine – poți integra inclusiv o cadă freestanding în mijlocul acesteia!
Amenajare birou mansardă
Biroul e spațiul ideal pentru a fi amenajat într-o mansardă! Izolat de restul încăperilor și cu un aport mare de lumină naturală, acest spațiu poate fi ușor transformat într-unul productiv, eficient.
Amenajare spațiu de lectură mansardă
Dacă îți place să citești și nu găsești un loc liniștit, izolat în locuința ta, mansarda este ideală pentru a fi amenajată astfel – integrează un mobilier în culori calde, precum o canapea sau un fotoliu în apropierea unei biblioteci, o lumină ambientală și câteva piese decorative pentru întreținerea atmosferei și vei avea locul ideal pentru tine și lecturile tale!
Amenajare loc de joacă mansardă
Atmosfera unei mansarde este deseori îndrăgită de copii – nu de puține ori am văzut dormitoare ludice în desene animate și filme, iar copiii s-au arătat mereu îndrăgiți de această fascinantă încăpere. Optează astfel pentru amenajarea unui loc de joacă la mansardă, integrând o masă de ping-pong, foosball sau de biliard. Pentru podea recomandăm să optezi pentru parchet sau chiar mochetă pentru a-i proteja pe cei mici.
Amenajare zonă de sport mansardă
Ești o persoană activă, pasionată de sport, dar simți că nu-ți ajunge niciodată timpul pentru a te deplasa la sală? În acest caz, soluția ideală pentru tine este amenajarea unei zone de sport în incinta mansardei tale. Integrează echipamentele tale preferate, o serie de oglinzi înalte pentru a crea o atmosferă cât mai similară celei dintr-o sală de sport (creând, totodată, iluzia de spațiu) și antrenează-te din confortul casei tale!
Amenajare spațiu de depozitare mansardă
Folosirea mansardei pe post de spațiu de depozitare rămâne o soluție optimă indiferent de spațiul de care dispui. Fie că ai o mansardă mică sau una generoasă, îți poți maximiza spațiul din restul locuinței tale folosind multiple corpuri de depozitare în mansardă.
Amenajare living mansardă
Dacă beneficiezi de o mansardă generoasa, livingul este oricând o idee bună! Poți crea mai multe zone funcționale – de exemplu, o zonă de relaxare și una de dining – accentul urmând a fi pus pe piesele centrale de mobilier (de exemplu, canapeaua). Având în vedere înclinația tavanului, nu încărca suplimentar spațiul, deoarece acesta este oricum redus.
Amenajare bucătărie mansardă
Bucătăria la mansardă poate fi un spațiu deosebit de creativ. Fie că optezi pentru un stil rustic, unul industrial sau unul clasic, asigură-te că spațiul mansardat este dotat cu toate cele necesare proiectării unei bucătării: apa, gaz, instalații de ventilare, dar și suficient spațiu pentru mobilier și electrocasnice. Vorbind despre un spațiu cel mai probabil atipic (având în vedere tavanul ușor sinuos, grinzile și alte elemente întâlnite într-o mansardă), îți recomandăm o bucătărie pe comandă.
Amenajare dressing în mansardă
Fiind un spațiu de depozitare foarte eficient, mansarda poate fi folosită și pe post de dressing! Integrează corpuri de depozitat haine și pantofi cu multiple spații de depozitare, iar pentru un plus de eleganță și atmosferă, folosește-te de oglinzi înalte și corpuri de iluminat deosebite.
Amenajare mansardă în funcție de tipul locuinței
În funcție de tipul locuinței mansarda are diverse particularități. De cele mai multe ori tipul locuinței este elocvent pentru dimensiunea mansardei, însă sunt și alți factori care sunt influențați – stilul acesteia, structura, modul în care este împărțită și cum am ales să utilizăm celelalte camere.
Amenajare mansardă la casă
Mansarda la casă poate fi un spațiu cu adevărat utilizabil – poți crea un mic apartament, un living spațios, camera copiilor sau chiar un dormitor de oaspeți!
Amenajare mansardă la bloc
Particularitățile unei mansarde la bloc sunt de obicei dimensiunea redusă și împărțirea predefinită a acesteia. Aceasta poate fi un spațiu de depozitare perfect, permițând astfel ca în restul apartamentului să te bucuri la maximum de spațiul de care dispui în fiecare cameră!
Stiluri de amenajare a unei mansarde
Chiar dacă o considerăm deseori o simplă anexă a casei noastre, și aceasta poate avea un design aparte în funcție de stilul pe care îl adopți!
Amenajare mansardă în stil rustic
Stilul rustic este ideal pentru amenajarea mansardei tale! Atmosfera pitorească, intimă, de casă de vacanță se pretează acestui tip de design. Optează pentru mobilier de lemn (fie în nuanțe naturale, fie chiar alb), un parchet masiv și elemente de decor colorate (precum perne decorative sau covoare).
Amenajare mansardă în stil modern
Chiar dacă mansarda ne duce cu gândul la o casă de vacanță sau o cabană la munte, asta nu înseamnă că nu poți integra un design modern în amenajarea ei! Asigură-te că există o coerență stilistică cu restul încăperilor și optează pentru mobilier simplu, liniar, în nuanțe monocrome și de gri și integrează obiecte de iluminat cu un aspect futurist. Pentru un plus de confort, poți opta chiar pentru un sistem Smart Home.
Amenajare mansardă în stil industrial
Stilul industrial este și el deosebit de pretabil pentru o mansardă. Folosește-te de grinzile ce sunt la vedere și de tavanul înclinat pentru a crea un vizual spectaculos și atipic – vopsește grinzile în nuante închise, optează pentru un finisaj de cărămidă aparentă, păstrează elementele de lemn deja integrate și alege ca element central o canapea de culori închise.
Amenajare mansardă în stil minimalist
Deosebit de adoptat în zilele noastre, stilul minimalist întruchipează esențialul din orice spațiu – alege exclusiv mobilierul esențial, foloseste o paleta cromatică deschisa, orientată către nuanțe de maro, bej și alb și înfrumusețează spațiul doar cu câteva plante decorative. Acest stil este îndeosebi potrivit mansardelor mici.
Compartimentare mansardă – Idei
Dacă nu știi cum să compartimentezi mansarda, noi îți venim în ajutor cu câteva idei practice!
Folosește culori diferite pentru a crea o delimitare
Folosirea unor culori diferite pe pereți este cea mai la îndemână soluție. În acest fel delimitezi zonele și totodată nu reduci spațiul.
Apelează la pereți despărțitori din sticlă sau lemn
Dacă spațiul îți permite, poți apela chiar la pereți despărțitori din sticlă (pentru mansardele moderne, industriale) sau din lemn (pentru cele rustice, minimaliste).
Alege să separi două zone printr-un corp de depozitare
Dacă nu dorești să îți încarci spațiul printr-un perete despărțitor, folosește un corp de depozitare pentru a delimita două zone. De exemplu, poți opta pentru o bibliotecă ce desparte zona de relaxare din living de cea a biroului.
Amenajare mansardă – Cum alegi spațiile de depozitare?
Iată câteva sugestii pentru alegerea cea mai bună a spațiilor de depozitare!
Biblioteci și etajere
Bibliotecile și etajerele nu trebuie să lipsească dintr-o mansardă pe care o utilizezi ca living, dar care vrei să fie și un spațiu practic de depozitare. Descoperă gama noastră extinsă de produse pentru a alege piesele cele mai potrivite pentru spațiul tău!
Comode și vitrine
Dacă optezi pentru un living sau un birou în mansardă, integrează corpuri precum comode sau vitrine pentru un design elegant și totodată practic, cu spații de depozitare.
Dulapuri
Fie că îți amenajezi dressingul, livingul sau camera copiilor, dulapurile sunt esențiale în mansarda ta! Alege din produsele noastre puse la dispoziție care îmbină stilul și eficiența!
Console
Dacă nu vrei să încarci prea mult spațiul folosind dulapuri, poți opta pentru integrarea unor console.
Amenajare mansardă – Cum alegi canapeaua și fotoliile?
Atunci când creezi designul unei încăperi, vor exista întotdeauna piese centrale – în cazul de față, canapeaua și fotoliile. Iată câteva sugestii pentru a alege piesele ideale!
Canapea
Canapeaua asigură un confort sporit în mansarda ta indiferent de funcționalitatea acesteia. În funcție de spațiul de care dispui, poți opta pentru o canapea cu 2 locuri sau, de ce nu, pentru un colțar spațios, ideal pentru o seara de socializare!
Fotolii
Fotoliile pot fi de asemenea un punct central în mansarda ta. Poziționează-le în apropierea unei biblioteci sau chiar a canapelei în cazul în care ți-ai amenajat livingul în mansardă.
Amenajare mansardă – Cum alegi masa de birou?
Dacă ai optat pentru un spațiu productiv în mansarda ta, iată câteva sugestii pentru un birou adecvat!
Amenajare mansardă – Cum alegi decorațiunile?
Odată ce ai terminat cu alegerea mobilierului, urmează înfrumusețarea spațiului – decorațiunile!
Covoare pentru mansardă
Covoarele pot fi un detaliu foarte de efect, care să asigure totodată un confort ridicat și o senzație intimă, de căldură. Noi îți propunem o gamă variată de produse, unde poți găsi covoare pretabile indiferent de stilul adoptat – rustic, minimalist, industrial sau clasic.
Oglinzi
Pentru a mări vizual spațiul, noi îți recomandăm montarea unor oglinzi.
Tablouri
Dacă dorești să integrezi obiecte decorative în spațiul tău, dar care să nu îți ocupe spațiu, tablourile sunt alegerea ideala! Optează pentru un tablou inspirat din natură pentru o atmosferă aparte.
Perne și pături
Cheia stă în detalii, iar acest lucru este îndeosebi aplicabil și în materie de design! Pernele și păturile pot fi elemente decorative deosebite, ce oferă un accent de culoare și o căldură aparte spațiului tău!
Amenajare mansardă – Cum alegi corpurile de iluminat?
Atunci când alegi corpurile de iluminat, trebuie să iei în mod deosebit în calcul modul în care vei folosi mansarda. Dacă ți-ai amenajat biroul acolo, recomandăm o sursă de lumină mai puternică, pretabilă unui mediu productiv de lucru. Dacă ai optat însă pentru un spațiu recreațional, recomandăm o lumină ambientală,
Amenajare mansardă – Cum alegi masuta de cafea?
Iată sugestiile noastre pentru măsuța ta de cafea unde să îți savurezi momentele de liniște din fiecare dimineață! Alege un design aliniat cu estetica mansardei și într-o cromatică armonioasă – fie că optezi pentru o masă de sticlă, de lemn sau una îndrăzneață, colorată.
Amenajare mansardă – Cum alegi finisajele?
Atunci când alegi finisajele este esențial să ții cont de stilul pe care l-ai adoptat și de cromatica întregului spațiu.
Tapet
Alegerea tapetului ideal poate fi cheia pentru crearea unei atmosfere perfecte în mansarda ta! Fie că alegi unul îndrăzneț, unul cald, floral sau unul minimalist, rezultatul va fi unul vizibil foarte plăcut!
Vopsea
Dacă nu dorești să optezi pentru tapet, vopseaua decorativă te poate ajuta să creezi un spațiu unic pentru tine și familia ta.