Amenajare living în funcție de dimensiune
Dimensiunile livingului sunt extrem de importante când vine vorba despre designul interior. Chiar dacă tendința este de a integra cât mai multe obiecte de mobilier în amenajare, mai întâi realizează măsurătorile corespunzător și creează-ți niște moodboards sau randări care să te ajute să vizualizezi cât mai bine locul.Amenajare living mare
Un living mare îți oferă multe posibilități pentru amenajare. De la folosirea unor culori și materiale îndrăznețe, până la integrarea unor corpuri de mobilier cu dimensiuni și mărimi diferite. Un astfel de spațiu îți oferă și posibilitatea de a crea mai multe zone de interes.Amenajare living mic
Livingul de dimensiuni mici vine cu o serie de provocări în ceea ce privește amenajarea. Totuși, obiectivul principal al proiectului trebuie să fie acela de a crea o amenajare luminoasă care să ofere senzația de spațiu mărit. Axează-te pe culori naturale, materiale cât mai deschise la culoare și pe folosirea multor oglinzi.
Amenajare living în funcție de compartimentare
Modul în care faci o amenajare interioară este în strânsă legătură cu compartimentarea spațiului. Înainte de a pune pe hârtie anumite corpuri de mobilier, elemente decorative sau chiar culori pentru amenajare, asigură-te că alegerile pe care le faci sunt potrivite pentru un living închis sau pentru unul de tip open space. Nevoile clar sunt diferite, așa că și modul în care faci amenajarea trebuie să fie diferit.
Cum amenajăm un living închis
Un living închis este o opțiune foarte potrivită atunci când îți dorești un spațiu intim, retras, în care să te poți relaxa după agitația din timpul zilei.
Cum amenajăm un living open space
Dacă îți dorești un spațiu generos și lejer,, amenajarea unui living de tip open space este cea mai potrivită alegere. Planifică cu atenție locul în funcție de zonele de interes și de activitățile pe care le vei desfășura în acel spațiu. Este bine să te asiguri că există un flux bun de circulație și că nu sunt obstacole. Asigură-te că ai o bună iluminare sau că investești într-un sistem de iluminare atent gândit pentru nevoile locului.
Asigură-te de asemenea că îți creezi și zone delimitate vizual, în care să te poți retrage pentru a citi în liniște sau pentru a putea să îți urmărești serialul preferat.
O biblioteca deschisă poate fi, de exemplu, o opțiune foarte potrivită pentru a delimita colțul tău preferat de lectură.
Amenajare living în funcție de stil
Fiecare stil de amenajare vine cu o serie de particularități specifice. Tocmai de aceea este bine ca înainte de a da startul amenajarii livingului să îți cunoști îndeaproape spațiul, dar și nevoile personale.
Amenajare living modern
Un living modern se caracterizează prin simplitate și minimalism. Astfel, o amenajare de acest tip va pune accent pe corpuri de mobilier în linii cât mai curate, comode și vitrine, culori calde și naturale, dar și pe o iluminare eficientă, care nu doar că va avea un rol funcțional, ci și unul estetic, de ambient.
Amenajare living rustic
Stilul rustic, caracterizat prin culori neutre și pământii, materiale naturale și corpuri robuste de mobilier, este potrivit pentru cei care își doresc un living călduros și confortabil. Integrează o măsuță din lemn și lasă elementele structurale la vedere. Pereții îi poți îmbrăca în cărămidă aparentă, limewash, sau chiar lemn, iar mobilierul poate fi în nuanțe de maro sau teracotă.
Cum amenajăm un living clasic
Eleganța și rafinamentul sunt cele două caracteristici principale pe care un living amenajat în stil clasic le poate avea. Alege piese de mobilier cu forme cât mai organice și cu detalii ornamentale. Aceleași caracteristici se aplică și pentru canapelele sau fotoliile dorite. Multe pot avea picioarele sculptate sau chiar o tapițerie din catifea. Albul, griul, cremul, nuanțele pastelate sau cele pământii sunt potrivite pentru amenajarea interioară a spațiului. Asigură-te că pui accent și pe corpurile de iluminat care trebuie să fie statement.
Cum amenajăm un living vintage
Dacă îți dorești să ai un living în stil vintage, nu ezita să folosești cât mai multe nuanțe pământii și corpuri de mobilier vechi din perioada interbelică, recondiționate ori din lemn. Această atmosferă se mai creeaza si cu ajutorul decorațiunilor sau a anumitor elemente ce pun accentul și pe funcționalitate, nu doar pe estetică.
Piesele de mobilier vintage sunt acele piese care aparțineau stilului Mid Century, piese care au fost statement, atât prin estică cât și prin calitate, fapt care le-a făcut să reziste în timp și să devină din ce în ce mai valoroase.
Amenajare living în stil industrial
Pentru a avea un living în stil industrial îți recomandăm să folosești materiale cât mai brute și o paletă cromatică închisă, nuanțe de gri, negru sau maro pentru a oferi un fundal potrivit tuturor elementelor. Mobilierul poate fi din lemn cu picioare metalice, lustrele pot fi robuste, iar decorațiunile trebuie să fie în echilibru cu amenajarea. Asigură-te că introduci și elemente care vor oferi un strop de căldură locului pentru a te simți confortabil acasă.
Amenajare living în stil scandinav
Amenajarea livingului în stil scandinav presupune să aduci o atmosferă cât mai aerisită și luminoasă în locuința ta, fără prea mult efort. Simplitatea definește acest stil, așa că îndreaptă-te către piese de mobilier cât mai compacte și funcționale, dar și ușor de întreținut. Când vine vorba despre culori, alege albul, bejul sau pastelurile pentru a avea o bază luminoasă, dar și lemnul deschis la culoare pentru a adăuga căldură.
Amenajare living glam
Stilul glam pune accent pe strălucire, eleganță și extravaganță. Așa că dacă îți dorești să creezi un astfel de living, asigură-te că aduci echilibru în materialele și culorile folosite. Combină culorile deschise cu nuanțe intese, precum este albastrul, violetul sau roșul și nu uita de argintiu sau auriu pentru a crea zone de accent. Folosește catifeaua pentru tapițerii sau draperii și candelabre pentru corpurile de iluminat principale.
Cum amenajăm livingul în stil eclectic
Stilul eclectic este un mix între elementele din cadrul mai multor stiluri de design interior. Așa că, pentru a avea un living în acest stil îți recomandăm să te joci cu materialele, cu finisajele și culorile , până ajungi la un rezultat care îți place. Mixează sticla cu metalul, catifeaua cu inul și chiar nuanțele intense cu cele neutre, dar asigură-te că aduci un echilibru între elementele folosite și personalitatea ta.
Amenajare living în stil shabby chic
Culorile pastelate sunt des folosite într-o amenajare shabby chic, iar mobilierul este, de regulă, unul ușor antichizat, însă în linii cât mai elegante. Acest stil combină atât elemente clasice, moderne, cât și vintage, așa că te poți juca atunci când te apuci de amenajare. Completează atmosfera cu obiecte cât mai personale și cu detalii decorative speciale.
Amenajare living în funcție de tipul locuinței
În funcție de tipul locuinței pe care o ai, amenajarea livingului poate diferi. De cele mai multe ori spațiul disponibil de la bloc nu este același cu cel de la o casă, așa că decorul pereților poate fi altul iar piesele de mobilier pot fi diferite din punct de vedere numeric, dar și ca dimensiuni.
Amenajarea livingului la casa
Livingul unei case are, de regulă, dimensiuni mai generoase. Asta înseamnă că poți crea o amenajare cu mai multe zone de interes (relaxare, socializare, citit, ascultat muzică etc.), poți integra piese de mobilier mai mari (care pun accent și pe funcționalitate), dar poți să te orientezi și către o amenajare în culori mai puternice, fără grija că spațiul va deveni înghesuit. Canapeaua este, de regulă, punctul central al livingului.
Amenajarea livingului la bloc (apartament)
Dacă la amenajarea unui living dintr-o casă nu trebuie să te gândești prea mult când iei deciziile de mobilare, când vine vorba despre livingului unui apartament de bloc lucrurile stau puțin diferit. Spațiul este, de regulă, mult mai mic, forma încăperii poate fi anevoioasă, iar lumina naturală este prea puțină, de cele mai multe ori. Așa că trebuie să te orientezi către niște alegeri sigure – folosirea culorilor neutre, mobilier compact și funcțional, decorațiuni personale și minimaliste care să aducă viață locului. Nu uita să integrezi și o măsuță de cafea din materiale naturale pentru a oferi căldură locului.
Cum amenajăm livingul în funcție de forma încăperii
În funcție de forma și dimensiunile încăperii, modul în care sunt așezate obiectele în amenajarea livingului poate fi diferită. Tocmai de aceea este indicat ca, înainte de a pune cap la cap ideile pentru proiect, să știi care este forma încăperii, dimensiunile și provocările acesteia.
Amenajare living pătrat
Măsoară spațiul pe care îl ai disponibil și stabilește funcționalitatea fiecărui loc (zona de socializare, relaxare – TV sau cea de luat masa). Optează pentru un mobilier compact și rafturi suspendate pentru a economisi spațiu.
Amenajarea livingului în funcție de activitățile desfășurate
Dacă îți dorești un loc în care să socializezi, integrează în amenajare o canapea confortabilă și câteva fotolii sau scaune potrivite. Pentru un loc care pune accent pe relaxare, asigură-te că încăperea nu este aglomerată și că integrezi în amenajare lucruri care să ofere o stare de bine.
Amenajare living personalizat
În funcție de stilul pe care vrei să-l abordezi în amenajare, ia în calcul și posibilitatea de a-ți personaliza livingul după preferințele tale și nu rigorile unui stil anume de amenajare. Există câteva materiale cu care te poți juca astfel încât să aduci un touch personal locului:
Amenajare living cu piatră decorativă
Alege un singur perete sau chiar jumătate din el pentru a-l îmbrăca cu piatră decorativă. Aceasta nu doar ca se va potrivi perfect într-o amenajare rustică sau vintage, dar va crea și o zonă de interes în încăpere.
Amenajare living cu tapet
Pentru un plus de personalitate, poți amenaja livingul cu un tapet în stil modern, abstract, clasic sau chiar unul retro . Asigură-te că ceea ce vei integra în amenajare se va potrivi cu elementele deja alese. Este bine ca acesta să vină în completarea stilului ales, dar și să se potrivească cu personalitatea ta. Pentru a avea un rezultat unic, poți alege un tapet pe bază de ipsos, baza fiind aplicată manual și personalizată prin print-ul ales după cum consideri că se va integra cel mai potrivit.
Amenajare living cu șemineu
Dacă spațiul îți permite, integrează un șemineu în amenajarea interioară a livingului. Ai de ales între un șemineu decorativ, funcțional sau conectat la centrala termică, toate fiind potrivite atât pentru un living în stil rustic, clasic sau modern. Integrează-l direct în perete sau într-un spațiu deschis pentru un aspect plăcut.
Cum alegi culorile pentru amenajarea livingului
Alegerea culorilor pentru amenajarea livingului se face doar după ce ai stabilit măsurătorile, stilul interior și după ce ai pus pe hârtie elementele și nuanțele care te reprezintă. Și poate cel mai important aspect: culorile pot fi introduse atât pentru pereți, cât și pentru mobilier sau finisaje.
Amenajarea livingului în culori calde
Culorile calde aduc o atmosferă plăcută și relaxantă, așa că nu te sfii să le folosești. Pe lângă nuanțele deschise, neutre, pune pe listă și nuanțele de galben, portocaliu sau roșu. Combinate cu atenție, le vei putea integra fără probleme. Vopsește un perete într-o culoare de accent, galben muștar, chiar și un mov pastel, pentru a oferi personalitate locului.
Amenajarea livingului în culori reci
Cu puțină imaginație, culorile reci pot fi și ele integrate în amenajarea interioară. Combină nuanțe de albastru, mov sau turcoaz cu nuanțe neutre, alb, crem, bej sau negru atât pentru pereți, cât și pentru mobilier sau textile. Asigură-te că ai o sursă bună de lumina naturală pentru a le amplifica cât mai bine.
Tonuri neutre în amenajarea livingului
O amenajare în tonuri neutre este perfectă dacă îți dorești un living luminos și curat. Alege să vopsești pereții în nuanțe calde de bej, optează pentru mobilier din lemn sau decorațiuni din rattan și montează o canapea confortabilă, realizată dintr-un material plăcut și ușor de întreținut. Pentru un plus de culoare, adaugă câteva tablouri colorate ori plante verzi în ghivece mari.
Combinație alb-negru în amenajarea livingului
Dacă vrei să creezi un living cu personalitate, te sfătuim să încerci combinația de alb-negru pentru amenajarea spațiului. Pereții lasă-I albi, pentru a oferi un fundal curat locului, apoi include corpuri de mobilier în diverse dimensiuni și materiale de culoare neagră. Include în amenajare și câteva elemente de accent, aurii sau argintii.
Amenajarea livingului în culori puternice
Chiar dacă te sperie culorile puternice într-o amenajare, cu puțină imaginație și ajutor specializat vei reuși să le integrezi corect în amenajare.
Culorile puternice pot fi integrate cu succes într-o amenajare interioară. Știm că roșul, movul, albastrul sau chiar galbenul puternic sunt nuanțe pe care nu le-ai folosi, cu ușurință, într-un proiect de design interior. Însă cu puțină imaginație și ajutor specializat, vei observa că sunt niște culori care aduc bună stare și căldură acolo unde sunt folosite. Creează un perete de accent cu ele, ori achiziționează o canapea sau fotolii în astfel de culori. Nici decorațiunile în culori puternice nu sunt de neglijat. Atunci când folosești culori puternice trebuie să ții cont de faptul ca ochiul le va sesiza mult mai ușor și se va plictisi mai repede de ele, de aceea poate optezi să aduci în amenajare culoare pe elementele pe care le poți schimba cu ușurință.
Decorațiuni și accente decorative în amenajarea livingului
Pe lângă piesele de mobilier care există în orice living, o amenajare interioară completă trebuie neapărat să conțină și câteva decorațiuni sau accesorii care să completeze întreaga amenajare. Descoperă în rândurile de mai jos care sunt recomandările noastre:
Pereți naturali cu plante stabilizate
Pentru un plus de culoare și prospețime, integrează în amenajare un perete natural realizat din licheni, mușchi sau plante stabilizate. În funcție de preferințe, poți să te orientezi către lichenii Reindeer moss, mușchii Flat moss sau Ball moss, creând astfel un perete natural care își păstrează aspectul și textura mult timp, fără nici un fel de întreținere..
Vopsea decorativă
Vopseaua decorativă este des folosită în amenajarea livingurilor datorită efectului special pe care îl oferă pereților, dar și a faptului că face încăperea să pară mult mai personală. Nuanțele vopselei Limewash, de exemplu, sunt realizate din pigmenți naturali, inspirate fiind din tot ceea ce este în natură.
Întrerupătoare și prize decorative
Din amenajare nu pot lipsi întrerupătoarele și prizele, așa că te sfătuim să te orientezi către niște modele decorative atemporale. Acest tip de aparataj electric nu este doar funcțional, ci și estetic. Ele nu doar că sunt făcute artizanal, însă se pot adapta fiecăreii persoane sau fiecărui stil de design care îmbracă încăperea.
Alegerea corpurilor de iluminat în amenajarea livingului
Corpurile de iluminat sunt foarte importante într-o amenajare interioară. Pentru a te asigura că faci alegerile potrivite, asigură-te că au dimensiunile potrivite, că stilul lor se integrează în restul amenajării și că lumina pe care o emană este în acord cu ambianța locului.
Calcularea necesarului de lumină
Când te gândești la proiectul de iluminat al încăperii, ia în calcul care sunt cele mai importante zone ale livingului din punct de vedere funcțional, dacă ai sau nu surse de lumină naturală, unde ai nevoie de lumini de accent și care îți dorești să fie atmosfera locului. Făcând un astfel de calcul, vei ști care este necesarul de lumină (de câte surse vei avea nevoie), precum și ce tip de lumină poți integra (generală, de accent, decorativă, ambientală).
Corpuri de iluminat pentru living
Corpurile de iluminat diferă în funcție de stil, mărime și material. După ce ți-ai setat stilul amenajării pentru living, asigură-te că printre primele elemente decorative incluse sunt corpurile de iluminat. Indiferent ca este vorba despre corpuri statement sau unele mai minimaliste, asigură-te că iei în calcul toate informațiile pe care ți le-am lăsat la calcularea necesarului de lumina pentru a face alegerea cea mai bună.
Sfaturi și recomandări pentru amenajarea livingului
Știm cât de entuziast poți fii când vine vorba despre un proiect de amenajare. Ai deja toate ideile puse cap la cap, știi ce materiale ai nevoie, ce obiecte de mobilier și ești gata de muncă. Însă noi îți recomandăm să apelezi la o echipă de designer sau arhitecți care nu doar să coordoneze proiectul, ci și să ți-l conceapă conform nevoilor tale.
De exemplu, o colaborare cu echipa Iconist vine cu un design personalizat, economie de timp, cu promptitudine și seriozitate, dar și cu calitatea premium a produselor pe care ți le vom pune la dispoziție. Ne poți contacta pentru a vedea cum putem lucra împreună pentru amenajarea livingului tău.