Idei de culori pentru dormitor în funcție de dimensiune
Culorile pe care le vei alege pentru amenajarea dormitorului tău joacă un rol extrem de important în rezultatul final al proiectului. Ține cont și că dimensiunea încăperii este cea care va dicta paletele cromatice din care te vei inspira și după care te vei ghida pentru a avea o amenajare potrivită.Culori dormitor mic
Un dormitor mic, cu dimensiuni reduse, are nevoie de culori cât mai deschise pentru a crea senzația de spațiu mărit. Folosește cât mai mult alb, nuanțe de bej, culori deschise care, combinate cu corpurile de mobilier în linii drepte, dar și cu mai multă lumină naturală, vor oferi un vibe luminos și minimalist locului.Culori dormitor mare
Într-un dormitor mare, posibilitățile de a folosi culori cât mai diverse sunt multiple. Ghidează-te după un anumit stil de amenajare și selectează câteva nuanțe care consideri că ar oferi încăperii un aer relaxant. Asigură-te că folosești niște nuanțe potrivite pentru ca patul, mobilierul sau decorațiunile să poată fi integrate cu ușurință în designul interior.
Idei de culori pentru dormitor în funcție de locatar
În funcție de nevoile pe care le ai, poți opta pentru un dormitor single, unul matrimonial, un dormitor pentru bebelusi sau pentru adolescenți. Secretul pentru o amenajare reușită este de a măsura fiecare lucru înainte, dar și de a folosi cât mai multe corpuri de iluminat, ori surse cu lumină naturală, pentru a oferi personalitate încăperii.
Culori dormitor matrimonial pentru cuplu
Dormitorul matrimonial trebuie să fie o oază de liniște, care să ofere un somn odihnitor, dar și intimitate, mai ales când vine vorba despre un cuplu. Folosește tonuri neutre, dar și culori pudrate pentru un plus de romantism.
Culori dormitor matrimonial pentru o persoană adultă
Camera unei persoane adulte trebuie, în primul rând, să o reprezinte în totalitate. În ceea ce privește culorile, poți folosi nuanțe de verde, albastru, galben, poți crea pereți de accent într-o singură culoare, ori cu diverse modele.
Culori dormitor pentru copil
Dormitorul unui copil este, de regulă, un spațiu plin de culoare, cu foarte multe detalii și elemente decorative. Cele mai potrivite sunt culorile pastel – roz, bleu, verde sau galben pai. Ele nu încarcă camera, ci doar o fac mai jucăușă.
Culori dormitor pentru adolescent
Dormitorul unui adolescent este la granița dintre dormitorul unui copil și cel al unui adult, așa că cel mai important este să ții cont de nevoile și plăcerile persoanei. Orientează-te după palete de culori îndrăznețe, dar și neutre. Creează combinații echilibrate cu ajutorul lor, dar și zone de accent pentru a oferi personalitate locului.
Culori neutre în dormitor
Integrate corespunzător, culorile neutre oferă dormitorului o eleganță aparte, dar și senzația unui spațiu relaxant. Joacă-te cu nuanțele de gri, bej, alb sau chiar negru și nu te limita în a le folosi. Pentru pereți sau tavan alege alb, bej sau gri astfel încât să creezi un background luminos. Folosește nuanțele și pentru integrarea decorațiunilor sau a textilelor în amenajare: covoare, perne sau draperii.
Culori calde în dormitor
Pentru a crea o atmosferă primitoare și confortabilă alege să îți decorezi casa în culori calde. Nuanțe precum portocaliu, roșu, bleu, galben sau chiar roz, fac echipă bună cu tonurile neutre. Totuși, asigură-te că vei evita supraîncărcarea din punct de vedere vizual a spațiului.
Culori reci în dormitor
Dacă îți plac culorile reci, trebuie să știi că le poți integra cu succes nuanțe de verde, albastru sau gri granit în amenajarea dormitorului dacă îmblânzești puțin efectul cu niște detalii mai călduroase. Alege un mobilier din lemn deschis sau bambus, dar și câteva decorațiuni care să transforme locul într-unul primitor.
Cum impactează culorile din dormitor starea de spirit
Culorile au un rol important în conturarea stării noastre de spirit. Ele ne pot influența emoțiile sau comportamentul în diferite moduri. De aceea este important să alegem nuanțele potrivite pentru amenajarea dormitorului și să ținem cont de caracteristicile lor importante. Descoperă în rândurile următoarele ce culori îți pot influența starea și mai ales în ce mod:
Roșu în dormitor
Culoarea roșie este energizantă și pasională, însă poate fi ușor cam stimulantă pentru un dormitor. Pentru a te asigura că nu vei încărca camera prea mult, alege un colț pe care să-l personalizezi în diverse nuanțe de roșu. Burgundy sau roșul teracotă reprezintă o alegere potrivită.
Verde în dormitor
Pentru a oferi un sentiment de liniște și prospețime, integrează verdele în dormitor atât pentru pereți, tavan sau chiar cu ajutorul accesoriilor. Culoarea este asociată cu natura, calmul și echilibrul, așa că această nuanță poate influența cu mult starea de spirit.
Galben în dormitor
Galbenul este asociat cu multă energie, creativitate și confort. Această culoare stimulează mintea și aduce un sentiment de căldură. Tocmai de aceea este potrivită pentru amenajarea dormitoarelor sau a camerelor de zi. Alege nuanțe cât mai deschise, galben pai sau muștar.
Albastru în dormitor
Albastru are un efect profund asupra stării de spirit, induce calmul și relaxarea. Culoarea este numai bună de folosit dacă îți dorești un spațiu care să îți reducă stresul și anxietatea. Integrează cu măsură și folosește diverse nuanțe – mai deschise, albastru pastel sau bleu – ori mai închise – albastru marin sau regal, în funcție de designul interior al casei.
Portocaliu în dormitor
Dacă îți dorești o încăpere vibrantă, care să ofere căldură și vitalitate, folosește portocaliul – nuanțe de piersică sau somon, potrivite pentru un dormitor. Recomandarea noastră este să o folosești cu moderație deoarece poate afecta calitatea somnului. Creează combinații cu nuanțe cât mai neutre pentru a oferi un echilibru vizual.
Alb în dormitor
Pentru o stare de liniște, albul este alegerea ideală dacă îți dorești un spațiu cât mai odihnitor, care să inspire și să expire simplitate și claritate. Pentru un mediu relaxant îți recomandăm să păstrezi aci combinații delicate de culori și să creezi accente cu ajutorul altor tonuri.
Gri în dormitor
Chiar dacă griul ți se pare o culoare rece, aceasta poate oferi stării tale de spirit mult echilibru, versatilitate, dar și de încredere. Folosește-o drept fundal pentru alte culori mai vibrante și las-o să contribuie la buna stare a încăperii.
Roz în dormitor
Rozul transmite căldură, afecțiune și optimism, așa că nu te sfii să folosești culoarea în amenajarea dormitorului. În funcție de nuanță și intensitate, aceasta poate încărca prea mult încăperea, așa că folosește-o cu moderație.
Sfaturi și recomandări în alegerea culorilor pentru dormitor
Dacă îți dorești să creezi o încăpere odihnitoare și relaxantă, ține cont de câteva sfaturi în alegerea paletei de culori pe care vrei să o utilizezi:
- Nu te ghida după trenduri. Folosește culori care îți transmit liniște, bunăstare și care știi că pot contribui la un somn mai bun;
- Alege o bază neutră. Poți avea un background bej sau alb, nuanțe versatile care îți oferă posibilitatea de a aduce accente cromatice vibrante.
- Evită culorile intense. Dacă chiar ți le dorești în amenajare, alege să le folosești doar pentru a crea mici zone de accent.
- Ține cont de dimensiuni. Este important să măsori camera înainte de a începe amenajarea și de a alege culorile pe care le vei integra (un spațiu mai mic are nevoie de culori mai deschise, pe când într-un spațiu mai mare te poți juca cu mai multe nuanțe de intensități diferite).