Agitația zilelor ne îndeamnă din ce în ce mai mult să ne creăm propriul loc de respiro pentru a ne detașa din când în când de toate lucrurile care se întâmplă concomitent în viețile noastre. Rămâne astfel să ne întrebăm cum facem asta, cum integrăm un moment de relaxare în rutina noastră și care este modul ideal de a o face? Pentru început, trebuie să avem premisele necesare pentru acest lucru – mai exact, un spațiu care să ne inducă în atmosfera aferentă. Pentru a-ți veni în ajutor, noi am scris acest articol pentru tine în care te ghidăm în amenajarea unei terase, fie ea mică, mare, într-un apartament sau la casă.
Amenajare terasă în funcție de locuință
Atunci când începem un proiect de amenajare a unei terase, trebuie să ții cont în primul rând de tipul de locuință – casă sau apartament. În funcție de acest aspect sunt câteva particularități de care este recomandat să ții cont pentru a eficientiza spațiul la maximum și pentru a obține estetica mult visată.
Amenajarea terasei exterioare a casei
Dacă te afli printre norocoșii care stau la casă și își pot amenaja un spațiu în exteriorul acesteia, atunci trebuie să profiți de spațiul de care dispui și de multiplele funcționalități pe care i le poți da! Dacă ai la dispoziție un spațiu generos, îți recomandăm să delimitezi mai multe zone în terasa ta cărora să le atribui funcționalități diverse – de exemplu, poți integra o zonă de grătar, o zonă de dining în continuarea acestuia, un loc de joacă pentru copii, o piscină, dar poți totodată să amenajezi și un spațiu acoperit pentru a te bucura de aerul curat și în zilele ploioase.
Amenajarea terasei la bloc
Nu fi descurajat de faptul că dacă locuiești la bloc nu îți poți amenaja terasa în așa fel încât să îți construiești și aici mica ta oază de liniște și relaxare. Desigur, va trebui să acorzi o atenție suplimentară unor aspecte precum termoizolarea balconului, alegerea ferestrelor și a ușilor potrivite și integrarea unui element ergonomic, însă te poți bucura în egală măsură de un spațiu ceva mai conectat cu natura spre deosebire de restul camerelor.
Amenajare terasă în funcție de spațiu
În funcție de spațiul de care dispui, poți opta pentru o terasă închisă, acoperită sau una care să se afle în continuarea casei.
Amenajarea terasei închise
Terasa închisă este opțiunea ideală pentru cei care doresc să-și extindă casa sau să adauge o încăpere fără să mai proiecteze însă o întreagă structură pentru acest lucru sau care își doresc pur și simplu un spațiu altfel. Astfel, terasa închisă poate fi ridicată pornind de la un perete comun cu o latură a casei, iar pentru restul laturilor pot fi folosite panouri din sticlă sau sisteme de fereastră și ușă tip termopan. Acest design este unul deosebit, modern și elegant, fiind foarte îndrăgit datorită aportului de lumină adus prin folosirea sticlei. Poți să-ți amenajezi în acest fel zona de luat masa, în continuarea bucătăriei.
Amenajarea terasei acoperite
Spre deosebire de terasa închisă, terasa acoperită nu este închisă complet. De cele mai multe ori, aceasta se află în continuarea casei, sub forma unei verande, acoperită întocmai pentru a te bucura de o oază de relaxare și atunci când vremea nu este favorabilă. Fiind expusă la factori externi precum vânt și ploaie, îți recomandăm să optezi pentru un mobilier de exterior, rezistent la intemperiile vremii, precum lemn masiv, răchită sau chiar ratan.
Amenajarea terasei lipite de casă
Proiectarea unei terase lipite de casă este o soluție ideală care îmbină aspectul funcțional cu cel estetic. Astfel, te poți bucura de spațiul tău în continuarea casei și poți transforma oricând spațiul din unul de relaxare, odihnă într-unul de dining, servit masa și socializat cu prietenii. Pentru zilele ploioase sau toride recomandăm montarea unei copertine retractabile.
Amenajare terasă în funcție de dimensiune și formă
Dimensiunea și forma terasei sunt alte aspecte esențiale care trebuie luate în calcul atunci când începi proiectul de amenajare a terasei. Deși un spațiu mai mic sau o formă dezavantajoasă nu reprezintă neapărat un impediment, totuși este indicat să ții cont de câteva principii de bază pentru a eficientiza spațiul.
Cum amenajăm o terasă mică pentru a maximiza spațiul
Atunci când trebuie să te limitezi la un spațiu mai mic, cheia este eficientizarea. Optează pentru mobilier la comandă (sau, în cazul în care nu dorești să investești într-un mobilier configurat astfel, alege să achiziționezi exclusiv piese esențiale, indispensabile spațiului tău) și concentrează-te exclusiv pe funcționalitate. Un mobilier standard compus din canapea și/sau scaune, o masuță de cafea și un corp de iluminat ar trebui să fie suficiente.
Cum amenajăm o terasă spațioasă
Când vorbim de o terasă spațioasă însă, ai la dispoziție mult mai multe opțiuni și poți lăsa creativitatea să te ghideze. În funcție de destinația pe care vrei să i-o oferi acestui spațiu, optează pentru un mobilier care să fie potrivit (de exemplu, mai multe măsuțe în cazul în care este un spațiu de socializare sau, dimpotrivă, o masă de dining grandioasă cu mai multe scaune). Deoarece spațiul îți permite, poți integra și obiecte de decor.
Amenajare terasă în funcție stil
Fie că îți dorești o terasă modernă, rustică, un design minimalist sau unul romantic, noi suntem aici să îți oferim câteva sugestii indiferent de estetica pe care vrei să o abordezi!
Cum amenajăm o terasă modernă
Terasa modernă este caracterizată de o cromatică neutră, chiar monocromă, cu un mobilier ce amintește de cel de interior (canapele, fotolii), funcționalitatea fiind primordială. Obiectele de decor pot fi integrate în acest stil, iar plantele decorative se integrează și ele de minune într-o astfel de estetică.
Cum amenajăm o terasă rustică
Stilul rustic este caracterizat de mobilier cu inspirație din natură – elemente precum lemnul, ratanul, țesăturile din in și cele cu tentă florală nu lipsesc dintr-o astfel de estetică. Fiind deosebit de intim și cu un aer ușor nostalgic, designul rustic rămâne printre favoritele oamenilor, mai ales atunci când e vorba de o terasă amenajată la casă.
Amenajare terasă în stil mediteranean
Dacă dorești să aduci atmosfera de vacanță în casa ta, atunci stilul mediteranean este pentru tine! Jonglează cu mixul dintre țesături albe și finisaje din lemn, cu nuanțe de alb, maro și albastru, inserează plante decorative inspirate din peisajele grecești și nu în ultimul rând… proiectează o piscină care să complementeze perfect acest peisaj pitoresc!
Amenajare terasă în stil romantic
Stilul romantic stă de cele mai multe ori în detalii. Așadar, fie că optezi pentru un mobilier din fier forjat, pentru obiecte de exterior clasice sau cu influențe ușor rustice, alege obiecte cu un design cursiv, cu forme rotunde și nuanțe calde, pastelate. Ghirlandele de lumină sunt un detaliu esențial în acest design.
Cum amenajăm terasa în stil scandinav
Mixul ideal între minimalism și modernism este chiar stilul scandinav. Funcțional și totodată estetic, acest design se caracterizează prin obiecte de mobilier esențiale, elemente din lemn în combinație cu țesături albe, o mulțime de plante decorative și o pardoseală de exterior din lemn.
Cum amenajăm terasa în funcție de sezon
La fel ca grădina sau restul casei noastre, și terasa este amenajată diferit în funcție de sezonul în care ne aflăm.
Amenajarea terasei pe timp de vară
Sezonul cald ne permite amenajarea unei terase de vară astfel încât să ne bucurăm la maximum de vremea călduroasă și de soare. Optează pentru un mobilier de exterior funcțional, care să nu ocupe foarte mult spațiu și care totodată să poată fi utilizat și pe parcursul anului. Dacă ai o familie numeroasă sau găzduiești frecvent petreceri, opțiunea perfectă ar fi achiziționarea mai multor măsuțe, creând astfel atmosfera ideală pentru petreceri de vară!
Amenajarea terasei pentru iarnă
Sezonul friguros este pretențios atunci când vine vorba de mobilier (fie el și de exterior), așa că trebuie să te asiguri că obiectele dispuse pe terasă pot rezista temperaturilor scăzute și eventualelor precipitații. Dacă nu ai o terasă deschisă, poți depozita obiectele pe timp de iarnă sau le poți acoperi cu huse protectoare.
Alegerea materialelor pentru amenajarea terasei
În funcție de stilul ales pentru terasa ta, dar și de caracteristicile acesteia (dacă este sau nu acoperită, care îi este funcționalitatea), poți opta pentru diverse finisaje care să o facă mai estetică.
Cum alegem mobilierul pentru amenajarea terasei
Atunci când alegi mobilierul pentru amenajarea terasei, este foarte important să ții cont de stilul ales, dar și de destinația spațiului și de expunerea obiectelor de mobilier la soare, ploaie sau alte fenomene meteorologice, astfel încât să alegi materialul potrivit. În cazul în care terasa este una deschisă, recomandăm utilizarea mobilierului de exterior și a băncuțelor, iar dacă terasa este închisă, poți integra și canapele sau scaune sau canapele din materiale mai pretențioase.
Obiecte decorative pentru amenajarea terasei
Chiar dacă vorbim despre un spațiu exterior, acest lucru nu înseamnă că decorațiunile lipsesc cu desăvârșire. Din contră, obiecte de decor precum plante decorative, ghivece, vaze sau chiar covoare pentru terasele interioare vor da o notă personală deosebită terasei tale!