Bucatarie cu insula – +25 Poze și Idei de amenajare bucatarie cu insula

Amenajarea unei bucătării cu insulă a devenit o opțiune din ce în ce mai populară. Excedând aspectul pur estetic, o astfel de bucătărie are multiple avantaje, fiind deosebit de funcțională, ușor de integrat într-un spațiu mare și totodată eficientă și într-un spațiu mai mic și unind totodată toată familia în același loc. În acest articol te vom trece prin sfaturi și idei pentru proiectul de amenajare (sau, de ce nu, de reamenajare) a bucătăriei tale astfel încât să integrezi cu succes un astfel de mobilier în orice bucătărie, indiferent de dimensiune, tipul locuinței sau stilul adoptat!

Ce roluri are insula de bucătărie?

Insula de bucătărie are atât un rol estetic, cât și unul funcțional.

Insula bucătărie – Rol estetic 

Integrarea insulei în bucătărie are un rol estetic în primul rând, oferind o armonie vizuala întregului spațiu și fiind un element de design modern, deosebit. În funcție de stilul adoptat, ai la dispoziție o multitudine de opțiuni în ceea ce privește materialele și finisajele – de exemplu, o insula de lemn cu un blat similar, sau dacă îți dorești un stil mai modern, poti opta pentru MDF si blat de marmura.

Insula bucătărie – Rol funcțional

Insula de bucătărie are și un rol funcțional. De cele mai multe ori prin integrarea unei insule în bucătăria ta vei aduce toată familia într-un loc comun, aceasta servind ca spațiu de socializare, un loc armonios în jurul căruia se desfășoară toate activitățile – preparatul mâncării, pregătitul mesei, luatul cinei, etc. În plus, aceasta servește ca un spațiu de depozitare pentru multe din obiectele folositoare în bucătărie – tacâmuri, farfurii, condimente și orice alte lucruri pe care nu vrei să le ai la vedere.

Bucatarie cu insula – Avantaje 

Amenajarea unei bucătării cu insulă are multiple avantaje pragmatice și îți poate ușura treburile de zi cu zi.

Spațiu de depozitare suplimentar

Pe lângă spațiul de lucru suplimentar pe care îl oferă insula, aceasta poate avea și multiple spații de depozitare, având avantajul că sunt de cele mai multe ori discret incorporate și cu un sistem inteligent de deschidere al ușilor. Astfel poți în sfârșit să te bucuri de o bucătărie spațioasă, aerisită și să nu mai ai la vedere toate ustensilele de gătit și de servit masa.

Zona de blat suplimentară

De departe avantajul principal al insulei este zona de blat suplimentară. Cu siguranță ai simțit de-a lungul timpului gătind că nu îți ajunge spațiul sau a trebuit să te folosești de masă pentru a prepara deserturile preferate sau pentru a dospi cozonacii. Ei bine, toate aceste inconveniente dispar odată cu montarea unei insule pe care o poți folosi pe post de blat atunci când prepari felurile preferate de mâncare.

Delimitarea de living

Deosebit de eficientă în bucătăriile open space, insula servește ca zonă de delimitare între bucătărie și living sau dining. Astfel de poți bucura de un spațiu generos, dar bine delimitat.

Eficientizarea spațiului

Un alt rol al insulei în bucătărie este cel al eficientizării spațiului. Prin montarea acestei piese de mobilier economisești spațiul pe care l-ai fi ocupat suplimentar cu masa de dining, blaturile pentru preparat mancarea, dar și pentru corpurile de depozitare, întrucât insula poate fi folosită și pentru a depozita ustensile, roboți de bucătărie sau alte obiecte.

Crearea unui spațiu de socializare

Pe lângă aspectele pragmatice pe care le bifează, insula de bucătărie reprezintă și un mijloc perfect pentru socializare, acea zonă ce leagă armonios toate spațiile funcționale și ce adună laolaltă membrii familiei sau prietenii care îți trec pragul, devenind astfel punctul principal de atracție. 

Tipuri de insule de bucătărie

În funcție de prioritățile tale când vine vorba de integrarea unei insule în bucătărie, aceasta poate fi de mai multe feluri.

Insula bucătărie cu electrocasnice incorporate

Insula de bucătărie cu electrocasnicele incorporate este cea mai eficientă din punct de vedere ergonomic și funcțional. Vorbim astfel despre plită, cuptor, mașina de spălat vase, toate integrate în același corp de mobilier,, care are pe deasupra și spațiu suplimentar pentru blat – o opțiune practică, dar mai ales elegantă și eficientă.

Insula bucătărie cu chiuvetă

Integrarea unei chiuvete în bucătărie eficientizează spațiul, aducând mai aproape chiuveta de zona de preparare a mâncării, bucătarul economisind astfel timp. În plus, experiența gătitului devine una integrantă, socială, permițându-i persoanei care pregătește masa să fie aproape de invitați sau de restul familiei.

Insula bucatarie cu spații de depozitare 

Cum spuneam deja, insula poate avea un spațiu de depozitare generos pe care îl poți calcula într-o așa manieră încât să integrezi toate obiectele care altfel ar sta pe blat sau în corpuri de depozitare suspendate. Desigur, acestea sunt o metodă eficientă de depozitare și de altfel foarte elegantă, însă dacă spațiul are o înălțime redusă, ar fi recomandat să renunți la corpurile suspendate pentru a nu încărca vizual.

Insula bucătărie ca zonă de luat masa

Utilizarea insulei de bucătărie ca zonă de luat masa este soluția optimă pentru maximizarea spațiului din bucătăria ta, dar și pentru crearea unei atmosfere lejere, primitoare, care se poate transforma oricând într-un spațiu pentru o seară de jocuri în familie.

Amenajare bucatarie cu insula în funcție de dimensiune

Fie că ai o bucătărie mică sau una spațioasă, poți integra o insulă pe care o poți adapta spațiului de care dispui.

Bucătărie mică cu insulă 

Poți avea o insulă și într-o bucătărie de dimensiuni mici – cheia este să echilibrezi spațiul și să nu optezi pentru un mobilier masiv, care să ocupe mult spațiu și să încarce vizual încăperea. În plus, recomandăm optarea pentru o cromatică deschisă și un stil simplu, minimalist, fără piese de decor sau alte obiecte care nu sunt esențiale.

Bucătărie mare cu insulă

Integrarea unei insule într-o bucătărie mare este mult mai ușoară decât în cazul unei bucătării mici. Cu toate acestea însă, trebuie să ții cont de delimitarea spațiului într-un mod inteligent și funcțional, deoarece și spațiile foarte mari pot ușor să ajungă dezorganizate dacă nu sunt delimitate corect, mai ales că nu îți este eficient să parcurgi o distanță mare între blatul de lucru și restul electrocasnicelor. Totuși, având la dispoziție mai mult spațiu, poți opta pentru orice materiale atunci când vine vorba de insulă, dar și de restul pieselor de mobilier. Și în ceea ce privește cromatica, opțiunile sunt mai generoase, astfel poți opta pentru culori mai închise sau blocuri de culoare.

Insula bucătărie în forma de U

Bucătăriile în formă de U cu insulă integrată sunt deosebit de practice și pun accentul pe maximizarea spațiului. Acest tip de configurație favorizează familiile numeroase, unde se petrece mult timp în bucătărie pentru a găti, dar și pentru a lua masa și a socializa. Corpurile de mobilier amplasate pe cei 3 pereți creează un spațiu perfect pentru pregătirea mesei alături de insulă, care servește atât drept blat suplimentar, cât și zonă de luat masa.

Bucătărie îngustă cu insulă

O bucătărie îngustă nu înseamnă neapărat că trebuie să îți iei adio de la integrarea unei insule! Pentru a maximiza spațiul, noi recomandăm să optezi pentru o insulă mai îngustă și înaltă, care să nu ocupe mult spațiu, dar care să aibă totuși spații de depozitare pentru a evita aglomerarea obiectelor de pe blat. Pentru și mai multă flexibilitate și funcționalitate, poți opta chiar pentru o insulă mobilă pe roți.

Amenajare bucătărie cu insulă în funcție de stil

În funcție de stilul adoptat în bucătăria ta, iată câteva idei de insule.

Bucătărie modernă cu insulă 

O insulă se potrivește de minune într-o bucătărie modernă – stilul este unul simplu, aerisit, mobilierul este unul definit de finețe, calitate și liniaritate, iar cromatica este una neutră. Optează pentru o insulă simplă, nu foarte încărcată, dar totodată cu finisaje estetice și de calitate în care să integrezi electrocasnicele, iar rezultatul final va fi unul deosebit!

Bucătărie rustică  cu insulă

Pentru o bucătărie rustică, optează pentru o cromatică mai caldă și tonuri neutre pământii sau chiar în nuanța teracotei.. Mobilierul poate fi de lemn masiv, însă pentru a nu încărca prea mult spațiul, te poți juca cu diverse texturi și culori de lemn, iar pentru insulă poți alege materiale diverse precum piatra, cărămida sau chiar ceramica, obținând astfel un efect de contrast.

Bucătărie clasică cu insulă

Designul bucătăriei clasice este definit de calitate și durabilitate, astfel piesele de mobilier vor fi din materiale de înaltă calitate și cu un design atemporal. Poți opta pentru o insulă set cu restul mobilierului sau pentru una diferită, însă funcționalitatea și calitatea trebuie să primeze.

Bucătărie de lux cu insulă 

Nu te speria gândindu-te că bucătăria de lux echivalează cu o bucătărie exagerat de scumpă pe care probabil nu ți-o permiți. Estetica premium vine de cele mai multe ori din amenajarea cu gust a unui spațiu, folosind materiale de calitate în culori elegante precum alb sau chiar negru și mixându-le cu finisaje deosebite aurii, argintii sau din cupru. Elementele precum baterii vintage și corpuri de iluminat somptuoase nu trebuie să lipsească.

Insula bucătărie – Ce elemente nu trebuie să lipsească din amenajare

Iată o enumerare a elementelor care nu trebuie să lipsească din amenajarea bucătăriei tale!

 

Scaune

Cu siguranță scaunele sunt primele elemente când ne gândim la locul de luat masa în bucătărie. De lemn, tapițate, de catifea, albe, lăcuite, negre mate sau de ratan – opțiunile sunt aproape infinite. Cum știm însă care este opțiunea ideală din punct de vedere estetic, dar și funcționale și potrivite spațiului nostru? În funcție de dimensiunea bucătăriei și de stilul abordat, poți opta pentru orice scaune. Pentru o bucătărie modernă, open space și unde îți dorești maximizarea spațiului, noi recomandăm scaunele de bar.

Vesela

Vesela de calitate nu trebuie să lipsească din nicio bucătărie – nu doar că este funcțională și îți poți surprinde plăcut invitații cu ea, dar poate servi și drept piesă de decor. Poți ține paharele de vin și șampanie la vedere într-o vitrină cu sticlă – astfel designul va fi unul aparte.!

Corpuri de iluminat

Corpurile de iluminat oferă un efect spectaculos în orice cameră, iar bucătăria nu face excepție! Chiar dacă este o încăpere mai pragmatică, unde nu este necesară lumina ambientală și unde elementele de decor nu sunt centrale, totuși poți avea un design deosebit în timp ce te bucuri de practicalitatea obiectelor, mai ales dacă ai o bucătărie modernă sau luxoasă, de unde corpurile de iluminat în diferite forme nu pot lipsi. Deasupra insulei poți integra un candelabru sau un corp suspendat pentru a delimita aceasta zonă de restul zonelor din bucătărie și pentru a beneficia de o lumină caldă liniștitoare.

Recomandări în amenajarea unei bucătării cu insulă

Iată recomandările noastre în ceea ce privește amenajarea unei bucătării cu insulă.

Combinațiile de materiale – metal, lemn, marmură 

Chiar dacă ai adoptat un stil rustic, modern, industrial sau clasic, nu trebuie să te limitezi la un singur material! Dacă lemnul este predominant, poți opta pentru un blat de marmură cu finisaje metalice, de exemplu.

Culori contrastante

Culorile contrastante sunt metoda cea mai estetică atunci când vine vorba de delimitarea spațiului într-o bucătărie! Astfel, pentru a nu încărca spațiul și a păstra senzația de bucătărie încăpătoare, aerisită, optează pentru culori contrastante sau blocuri de culoare în delimitarea zonelor funcționale – de exemplu, o insulă de bucătărie într-o culoare diferită de restul mobilierului sau corpurile suspendate într-o nuanță diferită de cele ide la bază.

Măsurarea precisă a spațiului

Măsurarea precisă a spațiului este esențială atunci când începi un astfel de proiect de amenajare – astfel vei ști cum să te folosești de spațiu într-un mod inteligent și eficient și vei putea să îți faci câteva calcule în ceea ce privește amplasarea mobilierului.

Măsurarea precisă a insulei

Măsurarea precisei a insulei este la rândul ei extrem de importantă – astfel vei ști care este spațiul rămas pe care îl ai la dispoziție și cum poți integra restul electrocasnicelor și al obiectelor de mobilier.

Integrarea instalației electrice și sanitare

Integrarea instalației electrice și sanitare este de luat în calcul încă la început pentru a-i oferi funcționalitatea dorită insulei tale. Astfel, dacă dorești să încorporezi o chiuvetă sau electrocasnice trebuie să te asiguri că ai instalațiile necesare pentru acestea.

Întrebări frecvente despre amenajarea bucatariei cu insulă 

Noi îți răspundem pe scurt la cele mai frecvente întrebări despre amenajarea bucătăriei cu insulă!

 

De ce sa integrezi chiuveta în insula de bucătărie?

Este simplu – pentru a eficientiza spațiul și pentru a beneficia de o zonă de blat cât mai generoasă langă chiuvetă pentru tocat și preparat alimentele ce urmează a fi gătite. 

Care este înălțimea standard pentru o insula de bucătărie?

Cel mai eficient este ca insula de bucătărie să aibă aceeași înălțime cu restul blatului de lucru din bucătărie pentru a-ți fi  la îndemână. Dacă insula va avea și rolul de luat masa trebuie să utilizezi scaune de semibar. 

Se pot instala prize direct în insula de bucătărie? 

Desigur, însă este esențial ca instalațiile electrice și sanitare să fie făcute cu atenție de la începutul proiectului de amenajare. Asigură-te că apelezi la o echipă de specialiști în domeniu.

Insula de bucătărie se potrivește și într-o bucătărie mică?

În mod incontestabil, da! Nu încărca bucătăria prea mult cu piese decorative și corpuri suspendate și optează pentru o insulă mai îngustă și mai înaltă.

Pasiune, entuziasm și multă experiență. Acestea sunt principalele noastre atuuri. Suntem o echipă de tineri arhitecți de interior cu o vastă experiență, care investesc pasiune, timp și creativitate în orice are legătură cu designul de interior. Adorăm provocările și iubim poveștile spuse prin proiecte ambițioase de design interior.

Ne-am creat o misiune din a-ți îmbunătăți semnificativ viața prin produse de mobilier, iluminat, finisaje și decorațiuni cu un design original, care să îți ofere starea de bine pe care o cauți acasă. Acea senzația de liniște, de confort și siguranță pe care ți-o oferă un spațiu amenajat la rang de artă.

Odată pătruns în lumea Iconist, ”acasă” va căpăta un alt sens!