Caută
Close this search box.

Amenajare balcon: +50 imagini inspiraționale pentru amenajarea balconului tău

Îți dorești un spațiu ceva mai aproape de natură, dar care să fie totodată accesibil chiar din confortul casei? Visezi să îți bei cafeaua dimineața în timp ce iei o gură de aer proaspăt sau sa te destinzi alături de cei dragi cu un pahar de vin pe înserate? În acest caz, transformarea balconului tău într-un spațiu confortabil, estetic este solutia ideala pentru tine! Citește în continuare acest articol pentru a vedea care sunt sugestiile noastre pentru tine în amenajarea balconului perfect!

Amenajare în funcție de tipul balconului

Fie că dispui de un balcon deschis sau unul închis, în ambele cazuri poți maximiza potențialul acestuia respectând câteva principii ergonomice și estetice.

Amenajare balcon deschis 

Dacă ești norocosul posesor al unui balcon deschis, îți poți amenaja acest spațiu astfel încât să fie un loc de relaxare conectat cu exteriorul. În acest caz, ar fi indicat să optezi pentru mobilier de exterior, rezistent factorilor meteorologici (precum ploaia, vântul sau chiar expunerea îndelungată la soare) – cum ar fi o băncuță sau doua scaune și o măsuță. Poți înfrumuseța spațiul folosind plante.

Amenajare balcon închis

Întâlnit preponderent în apartamente, balconul închis poate părea la prima vedere că este mai puțin ofertant, însă dacă eficientizezi încăperea la maximum poate fi locul ideal pentru a crea un spațiu de relaxare sau unul de depozitare. În funcție de camera în prelungirea căreia acesta se afla, dar și de utilitatea pe care vrei să i-o dai, optează pentru orice tip de mobilier (atat timp cat se potrivește esteticii din restul locuinței) și asigură-te că are o continuitate vizuală cu respectiva cameră.

Amenajare balcon în funcție de dimensiunea acestuia 

Atunci când îți amenajezi balconul, unul dintre criteriile cele mai importante de care trebuie să ții cont este dimensiunea acestuia: un balcon mare îți va permite să jonglezi cu piesele de mobilier și de decor, în timp ce unul mic te va constrânge să prioritizezi funcționalitatea și caracterul pragmatic; un balcon îngust va necesita un anumit tip de mobilier integrat, iar unul lung va presupune o dispunere aparte a pieselor pe care vrei să le integrezi în această cameră.

Balcon mare

Dacă vorbim de un balcon mare, posibilitățile sunt destul de generoase – dacă este foarte spațios, poți delimita zonele astfel încât să ai o zonă de relaxare, de socializare (unde poți dispune o canapea sau o masă și mai multe scaune), iar în partea opusă, o zonă pentru amplasarea plantelor decorative, un spațiu de joacă pentru copii sau chiar și un spațiu funcțional, în care poți integra un dulap cu spații de depozitare pentru diverse obiecte din locuința ta (fie ca sunt haine, echipamente sportive, electrocasnice sau produse de curățenie).

Balcon mic

Știm la ce te gândești – “am un balcon mic, așa că singura soluție este să-l transform într-un spațiu de depozitare”. Acest lucru nu este însă adevărat (deși nu ar fi greșit nici dacă ai opta pentru această soluție pragmatică). Singura diferență este că trebuie să acorzi o importanță mai mare criteriului funcționalității! Integrează exclusiv mobilier indispensabil, nu incarca spațiul cu obiecte decorative și evita dispunerea pieselor pe ambii pereți paraleli. Un exemplu de balcon mic, funcțional și totodată cochet ar arăta astfel: două scaune, o masă de cafea rotundă între ele și o ghirlandă luminoasă!

Balcon îngust

Balconul îngust poate fi puțin mai provocator, de aceea în acest caz este indicat să optezi pentru anumite piese specifice. Noi recomandăm ușile culisante și mobilierul pliabil, care poate fi strâns cu ușurință în momentul în care nu îl folosești. De asemenea, și în acest caz îți recomandăm să nu amplasezi piese de mobilier decât pe unul dintre pereți.

Balcon lung

Un balcon lung poate da senzația de spațiu, însă este destul de dificil de amenajat. Cu toate acestea, nu este imposibil! Optează pentru o canapea amplasată pe lungimea încăperii, un covor îngust și lung, iar în colț poți adăuga un obiect decorativ (precum o plantă sau un lampadar), iar dacă îți dorești și un spațiu funcțional, poți adăuga un dulap cu spații de depozitare.

Balcon lung și îngust

Acest tip de balcon este cel mai dificil de amenajat, astfel că ar trebui să începi prin a te gândi foarte bine la utilitatea pe care vrei să i-o oferi. Este locul ideal pentru un spațiu de depozitare, însă dacă vrei să fie funcțional, poți poziționa un obiect de mobilier în capătul acestuia (de exemplu, un birou, transformând astfel încăperea într-un spațiu de lucru, sau un fotoliu pentru citit).

Amenajare balcon în funcție de tipul locuinței

Tipul de locuință dictează de asemenea modul în care se face amenajarea unui balcon. Atunci când amenajăm un balcon într-un apartament, funcționalitatea este cea mai importantă, fiind indicat să îmbini practicalitatea cu estetica și confortul. Dacă locuiești la casă însă, regulile de amenajare sunt ceva mai permisive, putând transforma din balcon o camera de relaxare și de socializare.

 

Cum amenajăm un balcon de apartament

În cazul unui balcon de apartament, spațiul este mai redus, iar proiectarea este una prestabilită, aflându-se în continuarea unei încăperi. Având în vedere că vorbim de un tip de locuință cu dimensiuni reduse, criteriul funcționalității ar trebui să primeze. Optează așadar pentru piesele de mobilier indispensabile pentru destinația pe care vrei să i-o oferi balconului tău și integrează spații de depozitare.

Cum amenajăm un balcon la casă

Dacă ești printre cei norocoși si locuiești la casă, amenajarea balconului devine o plăcere! Foloseste-te de aceasta încăpere pentru a-ți amenaja spațiul ideal de relaxare și de socializare. Integrează un mobilier mai generos, precum o canapea, o masă de cafea și chiar câteva fotolii. Dacă balconul se află în continuarea bucătărie, poți integra un spațiu de dining.

Amenajare balcon în funcție de poziționarea acestuia

Poziționarea balconului este un factor esențial atunci când plănuim amenajarea lui. În funcție de camera față de care există continuitate, este indicat să menții un echilibru estetic și funcțional.

Balcon situat în prelungirea bucătăriei

Balconul situat în prelungirea bucătăriei este îndeosebi întâlnit în cazul apartamentelor. În acest caz, încăperea poate avea multiple funcționalități: poate fi amenajată ca zonă de dining, de servit cafeaua, poți amenaja un bar sau îl poți folosi pe post de spațiu de depozitare pentru alimente sau electrocasnice.

Balcon situat în prelungirea livingului

În cazul unui balcon situat în prelungirea livingului, totul depinde de destinația pe care vrei să i-o oferi acestui spațiu. Noi îți recomandăm să creezi o atmosfera caldă și primitoare, transformând acest spațiu într-unul de relaxare și confort pentru tine – de exemplu, îți poți amenaja un spațiu de citit, sau chiar biroul, sau îl poți utiliza ca zona de dining și de socializare atunci cand ai invitați sau vrei să-ți petreci timpul cu familia ta!

Balcon situat în prelungirea dormitorului

Balconul situat în prelungirea dormitorului poate îndeplini multiple funcționalități. Dacă nu ai un dormitor foarte generos, poți transforma balconul într-un dressing unde îți poți stoca articolele vestimentare și să transformi astfel această dependință într-o încăpere creativă. Totuși, poți opta și pentru un spațiu intim, cald, cu o atmosfera îmbietoare care să reprezinte o prelungire a dormitorului tău. Nu uita să iei în calcul estetica adoptată în dormitor pentru a-i oferi acestei încăperi un echilibru vizual.

Balcon situat la mansardă

Un balcon situat la mansardă are un farmec aparte datorită poziționării lui. Desigur că poți oricând să folosești aceasta încăpere pentru depozitarea diverselor obiecte (mai ales în cazul în care dispui de mai multe terase în locuința ta), însă îl poți amenaja astfel încât să reprezinte terasa mult visată! Folosește mobilier de exterior (eventual cu influențe rustice) și lumină ambientală pentru o atmosfera inedită, intimă.

Amenajare balcon în funcție de stil

Funcționalitatea primează atunci când amenajezi un balcon, dar asta nu înseamnă că nu putem acorda o atenție sporită și esteticii, astfel încât și acest mic spațiu să se afle într-un echilibru stilistic cu restul locuinței tale. 

Balcon clasic

Balconul clasic este alegerea ideală fie că vorbim de un design modern, contemporan, de unul clasic sau chiar și cu influențe rustice. Cheia stă în alegerea unui mobilier rezistent, de calitate și cu un design atemporal, transformând astfel balconul într-un spațiu pragmatic și totodată ambiental.

Balcon modern

Balconul modern este pretabil atât celor care locuiesc la apartament, cât și celor care locuiesc la casă. Optează pentru un mobilier funcțional, în nuanțe neutre (precum gri, nude) sau chiar monocrome (alb, negru), caracterizate de liniaritate, simplitate și finisaje metalice. Un alt element ce denotă o estetică modernă este sticla.

Balcon vintage

Dorești să-ți transformi balconul într-un spațiu de relaxare, să introduci o atmosferă ambientală, de vacanță și care să te ducă cu gândul la vacanțele la bunici? În acest caz, adoptarea unui stil vintage este ideal pentru tine! Fie că ai o astfel de estetică în toata casa sau îți dorești un spațiu izolat cu o atmosferă aparte, un astfel de design te poate transpune rapid într-o stare de reverie. Mobilierul ideal este cel de lemn (eventual închis la culoare), cu accente stilului Mid Century și este caracterizat de obiecte de decor simplu și multiple materiale naturale.

Balcon rustic

Similar balconului vintage, și balconul rustic este alegera ideala pentru cei care-și doresc un spațiu mic care să reprezinte o escapadă de la rutina lor de zi cu zi. Alege un mobilier de lemn, optează pentru nuanțe calde și pentru o lumina ambientală, iar atmosfera rustică va fi garantată!

Balcon minimalist

Pretabil îndeosebi celor care locuiesc la apartament, dar și persoanelor cu un simț pragmatic puternic dezvoltat, balconul minimalist este alegerea ideală pentru cei care doresc un spațiu funcțional. Mobilierul trebuie să fie minimalist, liniar, în nuanțe neutre, obiectele decorative lipsesc aproape cu desavârșire, iar spațiul este unul aerisit.

Balcon mediteranean

Dacă atmosfera verilor grecești sau italienești este cea în care te regăsești și o vrei integrată în locuința ta urbana, designul mediteranean este pentru tine! Fie că optezi pentru scaune sau canapea, alege un mobilier în nuanțe deschise (bej, alb), cu perne decorative albe sau albastre și plante colorate. Vopseaua limewash este cel mai potrivit finisaj pentru un astfel de balcon, fiind potrivita atat pentru interior cat si pentru exterior.

Cum alegem mobilierul pentru balcon

Mobilierul pentru balcon depinde în principiu de funcționalitatea pe care vrei să i-o atribui. Dacă dorești să ai un spațiu preponderent util, cu corpuri de depozitare, investește în dulapuri calitative. În același timp, dacă vrei sa creezi un spațiu pe care să-l folosești pentru relaxare și socializare, atunci optează pentru un mobilier comod, dar totodată practic (de exemplu, mobilier de exterior sau pliabil).

Cum izolezi balconul

Este esențială izolarea balconului pentru a rezista la factorii meteorologici la care este expus suplimentar față de restul camerelor.  De aceea, recomandăm să apelezi la o echipă de specialiști pentru a-ți hidroizola balconul. De asemenea, poți izola podeaua si pereții cu vată minerală sau alte soluții din materiale mai prietenoase cu mediul.

Cum folosești balconul în scopuri practice

Balconul poate fi utilizat în multiple scopuri practice, în special ca spațiu de depozitare. Astfel, poți depozita aici alimente (precum murături, dulceață și alte alimente neperisabile), dar și haine, echipamente sportive și alte  obiecte pentru care nu ai suficient loc în restul încăperilor.

Balcon ca spațiu de depozitare/ dressing/ debara

Amenajarea unui dressing este o soluție ideală, mai ales dacă vorbim de un balcon în continuarea dormitorului. Poți monta un dressing propriu-zis sau poți folosi niște polițe și să integrezi o oglindă pe unul dintre pereți pentru un efect deosebit. Alege piesele cu atenție pentru a avea o estetică armonioasa cu cea adoptată în dormitor

Balcon ca spațiu de lucru / birou

Cu siguranță timpul îndelungat pe care îl petrecem la birou și lucrând remote ne-a îndemnat să facem schimbări de peisaj cât mai dese. De aceea, montarea biroului în balcon este o soluție eficientă – productivitatea este crescută, aportul de lumină naturală este unul ridicat, iar astfel se evită montarea unui spațiu de lucru în încăperi pe care ar trebui să le disociem de activitatea profesională (precum dormitorul sau livingul).

Bucătărie pe balcon

Dacă ai un balcon suficient de spațios, poți amenaja chiar bucătăria aici și să folosești bucătăria locuinței tale pe post de zona de dining! Optează pentru un mobilier funcțional și nu incărca excesiv cu piese ce nu sunt esențiale și poți avea un spațiu intim și aparte chiar și într-un apartament restrâns. 

Balcon ca spațiu de joacă pentru copii

Balcoanele ca spații de joacă pentru copii sunt o opțiune din ce în ce mai frecventă, întrucât multe apartamente au balcoane în continuarea dormitoarelor mici. Eviți astfel haosul provocat de jucăriile copiilor din cameră și totodată câștigi spațiu prin delimitarea acestor zone.

Balcon ca spațiu de relaxare

Spațiul de relaxare rămâne una dintre destinațiile preferate pe care vrem sa le-o oferim balcoanelor, cu atat mai mult dacă avem o vedere frumoasă, care sa ne relaxeze. Optează pentru o canapea sau  cateva fotolii și o lumina ambientală.

Cum iluminezi balconul

Modul în care iluminezi balconul depinde de funcționalitatea pe care acesta o are în locuința ta. Dacă spațiul tău este unul de relaxare, optează pentru o lumină caldă, ambientală. Dacă, din contră, îl folosești ca dressing sau ca bucătărie, optează pentru lumini puternice, care să-ți ofere o foarte bună vizibilitate. Gama noastra de produse este foarte variată, astfel încât să se potrivească tuturor amenajărilor indiferent de modul în care alegi sa iti folosesti încăperea.

Decorațiuni pentru balcon

Personalizează-ți balconul prin integrarea unor decorațiuni pretabile designului adoptat. Ține cont de estetica abordată în restul locuinței și de cromatica balconului, iar spațiul tău se va transforma instant!

Pasiune, entuziasm și multă experiență. Acestea sunt principalele noastre atuuri. Suntem o echipă de tineri arhitecți de interior cu o vastă experiență, care investesc pasiune, timp și creativitate în orice are legătură cu designul de interior. Adorăm provocările și iubim poveștile spuse prin proiecte ambițioase de design interior.

Ne-am creat o misiune din a-ți îmbunătăți semnificativ viața prin produse de mobilier, iluminat, finisaje și decorațiuni cu un design original, care să îți ofere starea de bine pe care o cauți acasă. Acea senzația de liniște, de confort și siguranță pe care ți-o oferă un spațiu amenajat la rang de artă.

Odată pătruns în lumea Iconist, ”acasă” va căpăta un alt sens!